latinica  ћирилица
22/06/2017 |  19:15 ⇒ 23/06/2017 | 08:21 | Аутор: РТРС

Измјене Кривичног закона БиХ и даље на чекању (ВИДЕО)

Нацрт измјена Кривичног закона БиХ, који између осталог предвиђа и затворску казну за негирање геноцида и даље је на чекању.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Сагласности о спорном члану закона није било ни на данашњој сједници Савјета министара. Министар правде БиХ Јосип Грубеша затражио је додатно вријеме за консултације. Ову наметнуту иницијативу требало је у старту спријечити, што СДС-ови министри у Савјету министара БиХ нису учинили, поручују из СНСД-а.

Измјене Кривичног закона БиХ и даље су на чекању. Записник са прошле сједнице је усвојен, али без спорног дијела. Замјеник предсједавајућег Савјета министара Мирко Шаровић истиче да нема сагласности о спорном члану закона и да је министар правде Јосип Грубеша затражио времена до сљедеће сједнице како би покушао обавити још један круг конултација и доћи до формулације око које би се сагласили сви министри.

Ако то не буде могуће, упозорава Шаровић, епилог је потпуно јасан - закон ће или повући Грубеша или ће ићи у процедуру гласовима већине, и иза тог приједлога сигурно неће стати сви чланови Савјета министара БиХ.

Шаровић истиче да је неприхватљив и посљедњи текст у који нису уврштене примједбе из Српске, али и додаје да је ријеч о седмој верзији иза које, каже, није сигуран и да стоји министар правде.

Из ресорног министарства Српске јасна порука - све што се може видјети посљедњих дана о овом питању потврђује став Владе Републике Српске која је јасно истакла да је конфигурација спорног члана неприхватљива. Од тог става одустати неће.

- Ми смо све јасно рекли, али остајемо на располагању. Ако је потребно, уз сву аргументацију коју смо у три наврата инијели, ми можемо дати и додатну аргументацију, додатне податке и чињенице, јасно доказујући да ово није добро ни за кога у БиХ -рекао је Касиповић.

Сваки пут када постоје такве политичке тендеције, као сада са Кривичним законом, улога српских представника је да се оне зауставе одмах, прије уласка у институције, што нажалост није случај, истиче СНСД-ов Сташа Кошарац.

- Потпуно јасно да се успјела наметнути та тема у институцијама БиХ кроз измјене Кривичног закона. Потпуно је јасно да је то омогућио СДС поступањем њихових министара у Савјету министара БиХ и потпуно је јасно да се производи штета по Републику Српску. Исто тако, потпуно је јасно да су институције Републике Српске својим ангажманом успјеле да зауставе једну срамотну политику СДС-а у заједничким институцијама - каже Кошарац.

Кошарац позива СДС да, уколико се приједлог измјена Кривичног закона ипак нађе у Представничком дому, заједно са посланицима СНСД-а гласа против како би се онемогућило његово усвајање у првом читању и не допусти таква врста игре са Републиком Српском.