latinica  ћирилица
21/06/2017 |  08:25 | Аутор: РТРС

Како повећан број тромбоцита може да укаже на карцином?

Повећан број тромбоцита у крви само по себи је опасно стање, али код неких особа може да представља и врло рани показатељ карцинома, тврди студија објављена у The British Journal of General Practice.
Испитивања (Фото: Shutterstock) -
Испитивања (Фото: Shutterstock)

Према овој студији, око трећина пацијената са тромбоцитозом који имају карцином плућа или дебелог цријева немају никаквих других симптома карцинома. Студија је проучавала медицинске картоне 40.000 пацијената, а резултати су показали да је код више од једанаест процената мушкараца и код шест процената жена изнад четрдесете који су имали велики број тромбоцита, откривен карцином у наредних годину дана. Тај број расте ако је особа и послије шест мјесеци имала велики број тромбоцита.

Тромбоцити су најмањи протеини који чине крв, а одговорни су за стварање угрушака и спрјечавања даљег крварења. Због њихове изузетно важне функције у организму, потребно је имати довољно тромбоцита, али ако их има превише, долази до тромбоцитозе.

Постоје двије врсте тромбоцитозе, примарна и секундарна. Примарна настаје из непознатих разлога, док је секундарној узрок стање пацијента, као што су анемија или инфекција. Уобичајени симптоми превише тромбоцита су модрице на кожи или крварење из носа, уста, десни, желуца или црева. Код неких случајева може да изазове бол, отицање, утрнулост и трнце у рукама и стопалима.

"Знамо да је кључ изљечења што ранија дијагноза. Наше истраживање показује да се код одређеног броја људи карцином може дијагностиковати три месеца раније ако се уочи тромбоцитоза, а ово вријеме чини велику разлику", каже доктор Сара Бејли, ауторка студије.

Извор: вијести.ме