latinica  ћирилица
20/06/2017 |  21:03 ⇒ 21:12 | Аутор: РТРС

Траже раднике, али не млађе од 55 година

Технолошка компанија из Сеула "EverYoung" има веома необичан услов при запошљавају нових радника, а то је да кандидат не смије бити млађи од 55 година.
Сеул - Фото: илустрација
СеулФото: илустрација

Ово је услов још од самог оснивања компаније чији назив у преводу и значи "Заувијек млади".

Ова компанија, основана 2013. године, данас запошљава 420 радника и сви су они доби од 55 па чак до 83 године.

Јужнокорејска корпоративна култура је позната по томе да своје запослене буквално тјера у пензију чим напуне 60 година, али Чунг Еунсунг, оснивач "EverYoungа", нада се да ће његова компанија промијенити начин размишљања. Он жели да докаже да су и старији исто битни за једну компанију као и младе снаге.

Заправо, он је себи 2013. године поставио правило да неће запослити никога млађег од 55 година и данас, четири године касније, он се држи свог правила.

"Јужна Кореја је суочена са феноменом старења нације и вјерујем да учешће тих старијих особа може доста да допринесе нашој економији. Штавише, увјерен сам да су они ти који могу да оживе економију, јер ће на тај начин да 'удахну живот' људима које су увјерили да су зрели за пензију", каже Чунг и додаје: "Заправо, вјерујем да запошљавањем старијих особа можемо побољшати квалитет живота, као и благостање у држави".

Компанија се бави надзором интернет садржаја и они своје запослене обучавају да раде на разним платформама. Главни задатак особља ове компаније јесте цензурисање осетљивих података на Навер Мапу, јужнокорејској верзији Гугл Мапса. Такође, један од задатака јесте да нагледају садржај на блогерским платформама.

Оно што је интересантно јесте да неки од запослених никада нису имали обуку за ИТ сектор и компанија их обучава на лицу мјеста. И док већина вјерује да су старији прилично спори када је ријеч о информационим технологијама, Чунг тврди да су његови запослени пуни енергије и ентузијазма, те да жељно ишчекују да науче нешто ново. Штавише, он каже да старији са далеко већом пажњом прате све што им се објашњава те да им је концентрација на високом нивоу, што се не може рећи за млађе особе, којима пажња веома често одлута.

Извор: Независне