Не скидајте "жилице" са банана
Заправо, ти дијелови коре су веома важни и требало би да их једемо са бананом, тврди доктор Николас Гилит, аутор истраживања и директор Института за прехрамбене технологије Доле. Разлог због ког су влакна банане толико битна крије се у њиховом имену - флоемски снопови.
Флоем је једно од двије врсте транспортних ткива које се налази у свим биљкама и омогућава хранљивим материјама и другим супстанцама да се распореде дуж цијеле биљке.
Код банане баш те "жилице" разлог су због ког хранљиви састојци допиру до цијелог плода - што омогућава да прерасту у воће за које знамо, и неопходни су.
Сасвим су јестиви и имају једнаку нутритивну вриједност као и сам плод. Заправо, чињеница је да тај дио коре садржи више влакана од самог плода.
Генетски је могуће модификовати воће како би се спријечило стварање трака, али да би се то истражило, неопходно је уложити средства, додао је Гилит.
Извор: Б92