latinica  ћирилица
19/06/2017 |  19:20 ⇒ 20/06/2017 | 08:43 | Аутор: РТРС

Има ли Ана Брнабић већину? (ВИДЕО)

Посланици Српске напредне странке, након консултација са Александром Вучићем, подржали су одлуку о избору Ане Брнабић за мандатара Владе. Још није познато да ли постоји потребна већина у скупштини, а преговори са коалиционим партнерима биће вођени до четвртка. Уколико до тада не буде обезбијеђена већина, Србија иде у нове изборе.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

Избор Ане Брнабић ипак није прошао без буре, па чак ни у самом СНС-у. Консултације су како је сам Вучић признао биле тешке, међутим посланици СНС, иако дио њих невољко, једногласно су га подржали. Потпредсједница странке, наводи да нису сигурни имају ли већину, уколико је не буде, биће ванредних парламентарних избора.

- Бројимо до четвртка, уколико не буде 128 идемо у изборе, јер нећемо дозволити да нас уцјењују каолициони партнери - каже Марија Обрадовић, потпредсједница СНС-а.

Гласове за Ану Брнабић, барем како је за сада потврђено, неће дати седам посланика Драгана Марковића Палме, а вјероватно ни двојица из Зукорлићеве партије. Посланици које контролише Расим Љајић као и Вулинови подржаће Брнабићку, не зато што сматрају да је добар избор, каже Вулин, већ зато што је Вучићев избор.

- Ми не гласамо за овај или онај приједлог, гласамо за приједлог Александра Вучића - каже Александар Вулин, потпредсједник Владе Србије.

Ивица Дачић, за гласове социјалиста тражи још три министарства у Влади Србије. Спекулише се да се изјава потпредсједнице СНС, да неће дозволити да буду уцјењивани управо на њега односила. Вучић није хтио да потврди да ли ће Дачићу дати четири министарства.

Кратко је прокоментарисао: "Ја вјерујем да ће бити добро".

Уколико предсједник Србије пристане на договор са Дачићем, нова Влада Србије биће појачана за Бранка Ружића, на мјесту Ане Брнабић, али и нове ресоре за Славицу Ђукић Дејановић и Александра Антића.