latinica  ћирилица
19/06/2017 |  18:52 ⇒ 21:20 | Аутор: РТРС

Почели преговори о Брегзиту

Преговори Европске уније и Велике Британије почели су данас у Бриселу састанком преговарача Европске комисије Мишела Барнијеа и британског министра за Брегзит Дејвида Дејвиса.
Брегзит - скидање заставе  (Фото:seligreporters.com) -
Брегзит - скидање заставе (Фото:seligreporters.com)

Велика Британија и ЕУ би могле наћи брзо рјешење да заштите права и Британаца и грађана ЕУ након "Брегзита", док би ситуација са Сјеверном Ирском могла да захтијева мало више времена, изјавио је главни преговарач Велике Британије Дејвид Дејвис након првог дана преговора о "Брегзиту".

Он је током заједничке конференције за новинаре са главним преговарачем Европске комисије Мишелом Барњеом рекао да се обје стране надају проналажењу рјешења за права грађана у разумном временском року.

Дејвис каже да је приступ питању заједничког подручја путовања, као и Споразуму из Белфаста био веома озбиљан, без обзира на преговоре између Конзерватиовне странке и Демократске унионистичке партије о оснивању савеза у Дому комуна у британском парламенту, преноси "Спутњик".

Преговоре о изласку из ЕУ, који су данас званично почели, Велика Британија мора закључити до прољећа 2019. године.

Двије стране ће се током преговора прво фокусирати на излазак Британије из Уније, а тек онда о преговарати новом односу у областима као што су трговина или миграције, подсјећа агенција Асошиејтед прес.

Британија се нада да ће развод и будући однос моћи да се разматра истовремено, што је идеја коју је Брисел одбацивао.

Преговори о изласку обухватиће сва питања, од одлучивања у којим водама двије стране могу да пецају до поновног преговарања о нуклеарним споразумима.

Брисел је упозоравао да Британија не може да изађе док не плати све своје обавезе, укључујући пројекте који би могли да се протегну на наредних 10 година, као и свој удио за пензије запослених у институцијама ЕУ.

Према пројцени званичника ЕУ, то ће износити око 50 милијарди евра, док неке независне институције и медији предвиђају дупло већи износ.

Тек када буде остварен "довољан напредак" ЕУ ће размотрити креирање новог односа с Британијом.

ЕУ је саопштила и да неће правити компромисе када су у питању четири слободе слободно кретање добара, капитала, услуга и радника.

Земље чланице ЕУ и Европски парламент ће морати да одобре сваки споразум, што би могло да потраје мјесецима.

Званичници ЕУ су као реалан рок за постизање споразума одредили октобар, или најкасније новембар 2018. Ако до тада не буде постигнут споразум, двије стране ће можда морати да направе неки прелазни договор, што би могло да продужи неке елементе садашњег односа.

Извор: Агенције