latinica  ћирилица
19/06/2017 |  18:29 ⇒ 20/06/2017 | 08:44 | Аутор: РТРС

Да ли је ријешена "пасошка криза"? (ВИДЕО)

Да ли ће грађани, коначно, у законом предвиђеном року добијати своје путне исправе?
ЦИПС - Фото: РТРС
ЦИПСФото: РТРС

Надлежни увјеравају да је спорни репроматеријал за израду пасоша стигао у петак и да су у ИДДЕЕ-и, викенд провели радно како би надокнадили заостатак у издавању пасоша. Проблем је, ипак, само привремено ријешен, јер је на нови тендер поново уложена жалба.

Бањалучанка Биљана Топић захтјев за пасоше за себе и за дијете предала је 16. маја. Тада јој је и речено да ће на њих чекати мјесец дана.

- Дошла сам 16. и тада ми је госпођа рекла да пасоши нису готови. Данас сам случајно прошла и рекох да видим да нису готови и били су - каже она.

Пасоши у хитној процедури по цијени од 200 КМ све вријеме су издавани уредно и у року од неколико дана. Министар цивилних послова БиХ Адил Османовић уз увјеравања да је "пасошка криза" коначно готова, данас је подсјетио да је Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ једногодишњи уговор са Милбауером потписала у марту ове године, а да је тим уговором прописан испорука до 55.000 путних исправа грађанима БиХ.

"Пасошку кризу" изазвао је, тврди Османовић, неочекивани проблем са недостатком репроматеријала код добављача.

- Милбауер се довео у позицију да није имао репроматеријал, прије свега специјални папис који се користи за израду пасоша. Добио сам информацију да је материјал стигао у петак и да они од данас раде у пуном капацитету, чак у повећаној активности на изради пасоша - рекао је Османовић.

У исто увјерава и директор надлежене Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ, Ариф Нанић. У току је нови, четврти међународни тендер, на четири године. Судбину овог тендера саопштиће у наредним данима Канцеларија за жалбе. Француска компанија Гемалто поново се жалила.