latinica  ћирилица
19/06/2017 |  18:17 | Аутор: РТРС

Хаг- Прихваћен захтјев за преиспитивање пресуде бившем министру

Жалбено вијеће Механизма за међународне кривичне судове УН прихватило је захтјев за преиспитивање пресуде бившем министру за планирање Руанде Аугустину Нгирабатвареу, којом је осуђен на 30 година због подстицања на геноцид, саопштено је из суда у Хагу.
Међународни суд правде у Хагу - Фото: РТРС
Међународни суд правде у ХагуФото: РТРС

Налог, којим је прихваћен захтјев издало је вијеће чији су чланови судија Теодор Мерон из САД, који је предсједавајући, затим судије Ајдин Сефа Акај из Турске, Амината Енгум из Гамбије и Гбердао Кам из Танзаније.

У саопштењу се наводи да доношење ове одлуке представља наставак судског поступка, након што је био прекинут због хапшења судије Акаја у Турској.

Акају је, због оптужби да је припадник терористичке организације, изречена казна затвора у трајању од седам година и шест мјесеци, али је привремено пуштен на слободу до почетка жалбеног поступка.

Ово је први пут да је Механизам одобрио захтјев за преиспитивање правоснажне пресуде и одлучио да спроведе претрес у процесу преиспитивања, које је један од кључних резидуалних функција које извршава Механизам, а које су раније извршавали Међународни кривични суд за Руанду и Међународни кривични суд за бившу Југославију.

Нгирабатваре је осуђен на 30 година затвора због тога што је починио "директно и јавно подстицање на вршење геноцида, као и за подстицање, те помагање и подржавање геноцида".

Осуђени је 8. јула 2016. године поднио захтјев за преиспитивање осуђујућих пресуда на основу нових чињеница за које тврди да га ослобађају кривице.

Извор: СРНА