latinica  ћирилица
19/06/2017 |  16:57 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Нема договора о траси брзе цесте Сарајево-Београд (ВИДЕО)

Нема договора о траси брзе цесте Сарајево-Београд! Ставове Републике Српске и Федерације БиХ покушали су да приближе ресорни ентитетски и бх. министри, али безуспјешно.
Брза цеста Сарајево - Београд - Фото: РТРС
Брза цеста Сарајево - БеоградФото: РТРС

Једино што је договорено, јесте да преговоре треба да наставе ентитетски премијери. Ни финансирање још није утврђено, јер је познато само да је за инвестирање заинтересована Турска, али не и на који начин.

Оба рјешења понуђена из Републике Српске воде ка коридору 11 ауто-пута кроз Србију, који је стигао до Ужица. Питање је једино да ли брза цеста треба ићи преко Романије, односно Сокоца и Рогатице, или трасом некадашње ускотрачне пруге преко Месића, ближе Горажду.

Став Владе Републике Српске у вези са трасом пута Сарајево-Београд дио је Просторног плана и Стратегије транспорта Српске. Министар Трнинић напомиње да је за другачији став неопходна процедура, но, под условом да се ентитетети договоре.

- Нећу рећи која је боља или лошија, јер су обје варијанте добре будући да повезују земље, људе, привреде и градове. У овом моменту нама није ни била намјера да дефинитивно договоримо - каже Трнинић.

Из Федерације и даље заступају мишљење да је због демографских и економско-привредних фактора најповољнија траса преко Тузле ка Брчком и Бијељини, али уважавају чињеницу да је коридор 11 већ пред вратима БиХ, код Ужица.

- Ако већ причамо о том правцу мора да се уважи тунел Храњен и дио Горажда па споји са Вардиштем - рекао је Денис Ласић, министар саобраћаја и комуникација Федерације БиХ.

Но, мада је ражањ спреман, зец је још у шуми, јер осим спремности Турске да инвестира, начин на који би се идеја спровела у дјело још ником није познат. Турска још није рекла да ли су посриједи кредитна средства, грант или пак концесија.

- Речено је дословно- опредијелите се за једну руту и ми ћемо у потпуности подржати тај пројекат - рекао је министар транспорта и комуникација БиХ Исмир Јуско.

Само се прижељкује да турски инвеститор понуди повољан аранжман, а о вриједности цјелокупног пројекта још се спекулише. Око 30 милиона евра кошта израда пројектне документације, финансиране од ЕУ, а за изградњу брзе цесте потребно је 800 до 850 милиона евра, у зависности да ли ће се градити 120 или 150 километара.