latinica  ћирилица
19/06/2017 |  16:24 ⇒ 17:31 | Аутор: РТРС

На универзитетима у И. Сарајеву и Бањалуци почела предаја докумената (ВИДЕО)

На универзитетима у Источном Сарајеву и Бањалуци почела је предаја докумената за упис на први, други и трећи циклус студија.
Шумарски факултет - упис - Фото: РТРС
Шумарски факултет - уписФото: РТРС

У односу на претходне, ове године смањене су уписне квоте и уведене корекције у уписиној политици. Матуранти, углавном, увјерени да су изабрали прави пут.

- Ја само одувијек хтио да будем шумар и то ме привукло. Наставио сам једноставно, то је фамилијарно, сви смо шумари - каже Давид Савковић из Челинца.

Првог дана и првог сата рока за предају докумената, у студенсткој служби бањалучког Шумарског факултета било је посла. Мјеста има за 75 инжењера шумарства и 40 будућих инжењера прераде дрвета.

- Истраживања тржишта рада су показала да управо недостаје висококвалификована радна снага у области дрвне индустрије, а знамо да дрвна индустрија једна од главних привредних грана у Републици Српској. Регистровано је преко 550 предузећа која се баве прерадом дрвета и производњом намјештаја - каже Војислав Дукић, декан Шумарсаког факултета

Од 3.123 колико је планирано за упис на први циклус студија, на Правном факултету ове године, квота је готово преполовљена. У односу на прошлогодишњих 460 мјеста, ове године - 245. Иза Одлуке Владе, поручују, стоји неколико крупних друштвених проблема.

- Све је мање дјеце која завршава средњу школу. Друго, пао је интерес средњошколаца за упис на факултете, све факултете, јер вам више завршен факултет не гарантује да ћете убрзо наћи посао - каже декан овог факултета Жељко Мирајнић.

И док су на бањалучком Правном факултету сигурни да ће попунити квоту, на Машинском у Источном Сарајеву, поручују да ће сачекати петак - посљедњи дан за предају докумената. На два студијска програма, планирају уписати 80 студената, од којих су, осим два страна, сви на буџету.

- Све активности, односно све своје људске и материјално-техничке ресурсе стављамо у погон с циљем да исходи учења нашег дипломираног инжењера машинства буду у складу да потребама тржишта - наводи продекан за наставу овог факултета Саша Продановић.

До петка , до 16 часова остало је довољно времена да будући бруцоши, уз обавезно увјерење о држављанству, доставе документе како би могли 24. јуна изаћи на пријемни испит.