latinica  ћирилица
19/06/2017 |  16:06 | Аутор: РТРС

Пијте воду да не дехидрирате

На врућини се тијело више зноји и зато треба водити рачуна да се течност надокнади. Мушкарци би дневно требало да унесу три, жене 2,2, а дјеца старија од пет година око литре воде

Ако током летњих врућина осјетите главобољу, промјену расположења, слабост или халуцинације, то може бити аларм да вашем тијелу недостаје вода. Иако је оптималан дневни унос различит за мушкарца, жене и дјецу, просјечна особа треба да попије просјеку два и по литра воде дневно како би организам био здрав.

Количина оптималног дневног уноса зависи од узраста, пола, здравственог стања, спољашње температуре, физичке активности и калоријске вриједности хране. Док мушкарци имају већи проценат воде у организму и њихов дневни унос треба да буде око три литра, жене треба да попију 2,2 литра воде. Оне имају већи проценат масног ткива, које слабије везује воду у односу на мишићно ткиво код мушкарца. Дјеца од пет година треба да пију око 0,75 литара, а са десет година око литар воде дневно.

- Малој дјеци и бебама треба често нудити течност, али их не треба тјерати да пију велике количине одједном - препоручује британски доктор Џорџ Кварел. - Треба да пију воду са ниским садржајем натријума и соли. На тај начин, њихови млади бубрези неће бити оптерећени непотребним материјама.

Иако је ово препорука за дјецу, сви који пију флаширану воду треба да обрате пажњу на састав минерала: калцијума, калијума, натријума, магнезијума, сулфата, хлорида и карбоната. Прије куповине, важно је погледати декларацију и прочитати шта све вода садржи.

- Ако флаширана вода има до 1.000 милиграма сувог остатка по литру, може да се пије у већим количинама - рекао је доктор Кварел. - Вода која има више од 1.000 милиграма сувог остатка је минерализованија. Може се конзумирати уз оброк, али само једна до двије чаше дневно.

Квалитет и количина воде коју пијемо су сигуран знак да ћемо избјећи дехидратацију. Како до ње не би дошло, треба пити воду прије него што ожеднимо и доведемо организам до колапса. Симптоми дехидратације могу бити главобоље, летаргија, промјене расположења, сув нос, сува или испуцала уста, тамнији урин, слабост, умор, збуњеност и халуцинације.

- У дехидрираном тијелу долази до повећања токсина, које бубрези не могу да прераде и избаце - упозорио је Кварел. - Дужи период без довољног уноса воде подстиче стварање камена у бубрегу и честе инфекције уринарних канала код жене.

Многи погрешно вјерују да се надутост и задржавање воде у организму могу избјећи ако се не пије вода. У ствари, наше тијело задржава воду ако има премало воде у ћелијама. Ако је унос воде редован, тијело неће имати потребе да ствара "залихе".

- Течност, такође, омогућава да се тијело ријеши вишка натријума. Ако не пијете воду, повећавате концентрацију натријума, који доводи до већег задржавања воде и надимања - рекао је Квирел.

Код срчаних обољења, међутим, вишак течности у организму може да буде препрека за нормалан рад срца. Зато се срчаним болесницима, за разлику од здравих особа, ограничава унос течности.

Извор: Новости