latinica  ћирилица
19/06/2017 |  16:03 ⇒ 17:12 | Аутор: РТРС

У Милићима се све више домаћинстава окреће пољопривреди (ВИДЕО)

У Милићима се све више домаћинстава окреће пољопривреди, било као главном или додатном извору прихода.
Милићи - Фото: РТРС
МилићиФото: РТРС

Унапријеђена је производња млијека, проширују се засади малине, а уз помоћ донатора и Општине заснована је и пластеничка производња. Подстицаји за пољопривреду у општинској каси повећани су за 30 одсто у односу на прошлу годину.

У Милићима се годишње произведе више од 500.000 литара млијека. Четворочланој породици Маџаревић из Лукић поља ово је главни извор прихода. Кренули су са пет донираних музних грла, а данас их имају 12. Дневно произведу око 160 литара млијека и шире фарму.

- Настојим да производимо што више млијека, како би производња била рентабилнија и кориснија, јер од малих количина нема ништа. Општина нам исплаћује пет фенинга субвенција и задовољни смо сарадњом - каже Жељко Маџаревић.

Маџаревићи су прошле године, уз помоћ донатора, засновали и пластеничку производњу на површини од сто квадрата.

У Милићима се проширују и засади малине који се простиру на 20 хектара. Породице Ђурић и Кнежевић имају 13.000 садница. Када је добар род, кажу, има и зараде, али ова година је неизвјесна због априлског снијега.

- Прошле године је била добра цијена и могло би се живјети од овога, а ове године видјећемо каква ће бити и какав ће бити квалитет зато што је снијег нанио штету - каже Милада Ђурић.

Искористили су подстицаје и у мају засадили још 3.500 садница.

У општинском буџету ове године планирано је 75.000 КМ за подстицаје у пољопривреди.

- Јавни позив за прикупљање понуда за систем за наводњавање је завршен. Општина ће учествовати са 20.000 КМ, имамо обећања УНДП-а за исто толико, затим имамо саднице за малине за јесењу садњу, а исто тако је за мљекаре одвојено 30.000 КМ - истиче начелник општине Милићи Момир Лазаревић.

Општина планира да повећавањем подстицаја привуче што већи број становника да искористе повољне климатске услове и посвете се пољопривреди. У Милићима је 1.000 регистрованих пољопривредних газдинстава, а прије пет година било их је дупло мање.