latinica  ћирилица
19/06/2017 |  15:53 ⇒ 17:12 | Аутор: РТРС

Бијељина: Још 13.000 домаћинстава на канализационој мрежи (ВИДЕО)

Крајем јуна требало би да буду потписани уговори са извођачима радова за посљедњу фазу изградње канализационе мреже у Бијељини, вриједности 6,5 милиона евра.
Бијељина - Фото: РТРС
БијељинаФото: РТРС

У наредних годину и по у плану је прикључење на канализациону мрежу још 13.000 домаћинстава, након чега ће пречистач отпадних вода радити пуним капацитетом.

На канализациону мрежу, у наредних 18 мјесеци, требало би да буде прикључено 2.560 домаћинства у зони између Улица Српске војске и 27. марта и Улици Димитрија Туцовића и околним улицама.

Становници насеља Богдановића плац нестрпљиво очекују изградњу канализационе мреже, јер се фекалне воде из двије стамбене зграда испуштају у одводе за кишну канализацију.

Неке, ипак, већ брине и цијена. Колико потроше воде - толико ће плаћати и канализацију.

25. јуна требало би да буде потписан уговор са извођачима радова, а изградња започета половином јула.

- Укупан број прикључака који ће бити урађен је 2.560, што је заиста много и то је циљ, како би се на неки начин заокружио пројекат везан за пречистач отпадних вода - наводи Владо Симеуновић, директор ПИУ тима.

Од 2005. године у изградњу канализационе мреже уложено је 36 милиона евра кредитних средстава, донација и средстава из градског буџета. Кредит Европске банке од 12 милиона евра требало би да буде измирен до 2025. године.

Милојко Тодоровић, замјеник директора ПИУ тима истиче да је до сада 9.500 корисника прикључено на систем.

Упоредо са изградњом канализационе мреже реконструисана су 22 километра и изграђен 91 километар водоводне мреже, као и 15 километара кишне канализације. Урађено је и идејно рјешење за изградњу канализационе мреже у приградским насељима, за шта је потребно десетак милиона евра.

Ово је компликованији посао, јер је до сада канализација рађена методом гравитације, а за приградске дијелове потребне су препумпне станице.