latinica  ћирилица
19/06/2017 |  14:45 | Аутор: РТРС

ВСТС БиХ: Покренута интерактивна мапа о раду судова у БиХ

Покретањем и пуштањем у рад интерактивне мапе о раду 80 судова у БиХ као дио веб портала pravosudje.ba, Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ БиХ од данас уводи још једну технолошку новину у правосуђу која ће грађанима олакшати приступ судовима, а рад судова учинити транспарентнијим и ефикаснијим.
Високи судски и тужилачки савјет Босне и Херцеговине - Фото: РТРС
Високи судски и тужилачки савјет Босне и ХерцеговинеФото: РТРС

Странке у поступку, као и заинтересована јавност, моћи ће први пут да изврше увид у извјештаје о протоку предмета, реализацији плана рјешавања предмета и трајању неријешених предмета у надлежности првостепених и другостепених судова, без претходног обраћања судовима или ВСТС-у БиХ.

Извјештаји садрже статистичке податке, искључиво су информативног карактера и преузимају се седмично из Система за аутоматско управљање предметима /ЦМС/, саопштено је из ВСТС-а.

Мапа приказује све првостепене и другостепене судове у БиХ, а корисник кликом на линк http://pravosudje.ba/gis/izvjestaji_gm.html може изабрати локацију односно суд на мапи или користити падајуће меније за добијање информација одређеног суда.

Осим интернет могућности прегледа ових података, планиран је и развој андроид апликације која ће омогућити преглед тих информација путем телефона.

Ова врста иновације у правосуђу је у складу с реформом правосуђа и представља заједнички напор и сарадњу представника пројеката "Унапређење ефикасности правосуђа", који су финансирале владе Шведске и Норвешке, и "Консолидација и даљи развој правосудног комуникационог и информационог система – ИПА 2012", који је финансирала ЕУ да се рад судова приближи странкама, као и да се јавности омогући увид у њихов рад.

Извор: СРНА