latinica  ћирилица
19/06/2017 |  12:34 | Аутор: РТРС

Универзитет у Источном Сарајеву међу оснивачима Алијансе бизнис школе "Пут свиле"

Универзитет у Источном Сарајеву постао је један од чланова оснивача Алијансе бизнис школа земаља "Пута свиле", која, осим економске размјене, предвиђа и сарадњу у области филологије и културно-умјетничког стваралаштва.
Универзитет у Источном Сарајеву - Фото: РТРС
Универзитет у Источном СарајевуФото: РТРС

Алијанса је дио платформе "Један појас, један пут", који је креирала Кина, а чији је потписник и БиХ, саопштено је из Универзитета у Источном Сарајеву.

Чланови Алијансе су факултети и академије различитих профила - економија, језик, култура и умјетност. Сертификат о чланству у Алијанси добили су Филозофски факултет Пале и Економски факултет Брчко.

Чланство Универзитета у Источном Сарајеву у овој алијанси озваничено је током радне посјете представника Универзитета Кини, гдје су учествовали у раду Четврте конференције "Кина и земље Централне и Југоисточне Европе" /Кина-ЦЕЕЦ/, као и Другог бизнис форума "Кина-ЦЕЕЦ", одржаног у оквиру ове конференције.

Универзитет у Источном Сарајеву је на конференцији имао свој изложбени штанд, на којем су представљени промотивни материјали и гдје је разговарано са учесницима о могућностима студирања на Универзитету, као и о свим осталим облицима сарадње.

У контактима са учесницима конференције и Привредног сајма у организацији Кина-ЦЕЕЦ, делегација Универзитета у Источном Сарајеву упознала је потенцијалне инвеститоре о могућностима инвестирања у Републику Српску, град Источно Сарајево и општине које му припадају, а кинеским привредницима уручена су писма намјере градоначелника Источног Сарајева и начелника општина Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа и Пале.

Радна посјета делегације Универзитета у Источном Сарајеву Кини одржана је у периоду од 5. до 13. јуна, а овај Универзитет представљали су проректор за културу, умјетност и спорт Сандра Ивановић, декан Економског факултета Брчко Срђан Лалић и шеф Катедре за синологију на Филозофском факултету Бојана Павловић.

Представници Универзитета у Источном Сарајеву посјетили су и Џеђанг Ванли универзитет у Нингбоу, гдје су са руководством те угледне високошколске установе размотрене могућности будуће сарадње.

Проректор Сандра Ивановић, у име Универзитета, и декан Срђан Лалић, у име Економског факултета Брчко, потписали су Споразум о сарадњи са Економским факултетом Џеђанг Ванли универзитета, а постигнут је и договор да тај факултет буде суорганизатор научног скупа који ће бити одржан на Економском факултету Брчко.

Делегација Универзитета у Источном Сарајеву посјетила је Националну канцеларију за изучавање кинеског језика као страног "Ханбан", као и Пекиншки универзитет страних језика, гдје је разговарано о планираној размјени студената и професора тог универзитета са Филозофским факултетом Пале.

Будући да је Универзитет у Источном Сарајеву први партнер из БиХ са којим су потписали уговор о сарадњи и једини који има Катедру за синологију у БиХ, истакнуто је да је Универзитет у Источном Сарајеву главни партнер Пекиншког универзитета страних језика када је ријеч о будућим активностима у вези са оснивањем центра за студије БиХ, наводи се у саопштењу.

Извор: СРНА