latinica  ћирилица
19/06/2017 |  11:31 ⇒ 18:10 | Аутор: РТРС

Фискални савјет ускоро о неиспуњавању обавеза према ММФ - у

На дневном реду предстојеће сједнице Фискалног савјета БиХ требало би да се нађе Информација о могућем неиспуњавању обавеза из Проширеног аранжмана са ММФ-ом на нивоу заједничких институција БиХ.
Фискални савјет - Фото: РТРС
Фискални савјетФото: РТРС

У Информацији, која је у посједу Срне, упозорава се да је упућивање Приједлога закон о измјени Закона о платама и накнадама у којем се предлаже повећање коефицијената полицијским службеницима у институцијама БиХ у супротности са преузетим обавезама из Писма намјере. Подсјећа се да је овај приједлог закона усвојен у Представничком дому, као и у првом читању у Дому народа и да се његово коначно усвајање може очекивати у наредних мјесец дана, што би за посљедицу могло имати кршење преузетих обавеза по Писму намјере.

"Уколико Дом народа Парламентарне скупштине усвоји предложени закон потребно додатна средства за његово провођење на годишњем нивоу износиће 10 милиона КМ, због чега институције БиХ неће бити у могућности да испоштују преузету обавезу којом се ограничава фонд за плате и накнаде запослених у заједничким институцијама. Такође, усвајање таквог закона могло би да утиче на висину оквира за финансирање институција БиХ, односно његовог повећања", упозорава се у овој информацији.

Проширеним аранжманом са ММФ-ом, за који су власти у БиХ потписале Писмо намјере, као једна од обавеза предвиђена и ограничавање укупног фонда за плате и накнаде запослених у заједничким институцијама. БиХ се обавезала да ће укупни дефицит бити на нивоу од око 0,9 одсто бруто-домаћег производа. У складу с тим, постоји обавеза да се ограничи износ издвајања средстава за плате и накнаде у овој години, тако да укупна издвајања за ове намјене неби смјела бити већа од 655 милиона КМ.

У документу се истиче и да обавеза ограничавања фонда за плате и накнаде није преузета само Писмом намјере, већ и Реформском агендом за раздобље 2015-2018, те подсјећа да кршење преузетих обавеза има шире репрекусије од самог извршења обавеза по Писму намјере. У Информацији се наводи и да су захтјеви за повећање коефицијената професионалним војним лицима већ запримљени у Министарству финансија и трезора, те да постоји могућност покретања процедуре измјене Закона о платама и накнада у институцијама БиХ и у том дијелу.

Уколико наведене измјене Закона о платама и накнадама у заједничким институцијама БиХ буду усвојене, ММФ је најавио да би те околности изискивале поновне преговоре са особљем ММФ-а о програмским циљевима.

Извор: СРНА