latinica  ћирилица
19/06/2017 |  08:52 | Аутор: РТРС

Петрово: Наставници у ОШ "Вук Караџић" и даље у штрајку

Наставници у Основној школи /ОШ/ "Вук Караџић" из Петрова настављају са штрајком све док не буде ријешена ситуација у вези са именовањем вршиоца дужности директора те образовне установе, потврдила је Срни предсједник Синдиката те школе Вања Максимовић.
ОШ "Вук Караџић" Петрово - Фото: РТРС
ОШ "Вук Караџић" ПетровоФото: РТРС

Максимовићева је рекла да је штрајк настављен и због неповјерења да ће министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић реализовати оно што је договорено на састанку са представницима штрајкачког одбора у петак у Бањалуци.

"Изјава коју је министар дао медијима није у складу са оним о чему смо разговарали и то је изазвало неповјерење код радника", навела је Максимовићева.

Она је изразила бојазан да министар није добро обавијештен "ко је ту ко", и тврди да његова изјава да је предсједник Школског одбора Славица Лазић предсједник општинског одбора неке странке, не одговара истини.

"Славица Лазић као и Ведрана Бркић, није политички активна", тврди Максимовићева и негира наводе да су дјеца у протеклом периоду враћана из школе.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић поручио је наставницима након састанка са представницима штрајкачког одбора у Бањалуци да се врате у учионице и да наставе да раде свој посао, те да надокнаде изгубљене часове.

Малешевић је оцијенио да су чудне тврдње да се у све умијешала политика.

"Ако је предсједник школског одбора предсједник општинског одбора одређене странке у Петрову, а бивши директор значајан члан одређене партије, онда то говори да је умијешана политика са локала", рекао је Малешевић.

Малешевић је навео да ће када буде расписан нови конкурс бити спроведена процедура, те да ће школски одбор доставити ресорном министарству списак оних, који су конкурисали са комплетном документацијом, а да ће Влада именовати директора школе.

Он је напоменуо да ни тада не мора бити уважено ни мишљење колектива, ни школског одбора, него у том моменту Влада одлучује.

Наставници су 6. јуна упутили захтјев Министарству просвјете и културе Републике Српске за повлачење рјешења о именовању Даворина Адамовића за вршиоца дужности директора, тврдећи да није донесено у складу са Законом о основном образовању, као и акт о одбијању сагласности за именовање кандидата Школског одбора Ведране Бркић, која има сагласност и подршку овог колектива.

Основну школу "Вук Караџић" у Петрову похађа 200 ученика.

Извор: СРНА