latinica  ћирилица
19/06/2017 |  07:53 ⇒ 13:42 | Аутор: РТРС

Члан девет у Приједлогу измјена Кривичног закона БиХ крупан проблем

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић оцијенио је да члан 9 у приједлогу измјена Кривичног закона БиХ не може бити постављен на начин како је то учињено, јер је, прије свега, ријеч о геноциду и инкриминацији тог дјела, што представља крупан проблем за народ Републике Српске.
Антон Касиповић - Фото: РТРС
Антон КасиповићФото: РТРС

"Ми у БиХ немамо консензус и атмосферу у којој можемо говорити о тако крупним стварима. Геноцид је престрашно питање које, између осталог, подразумијева и пресуде међународних институције и судова, као и стигму народа, а не појединаца", рекао је Касиповић за Алтернативну телевизију.

Он је истакао да није од оних који би на било који начин доводили у питање или оспоравали трагичне догађаје у Сребреници, али да не сматра да је ово што се предлаже у измјенама Кривичног закона БиХ право рјешење већ да отвара импровизацију и директно води у вербални деликт.

Касиповић је навео да је у више наврата, као ресорни министар, доставио конкретне смјернице представницима из Републике Српске у Савјету министара БиХ како би могли да се одреде према измјенама и допунама Кривичног закона БиХ.

Он је навео да Кривични закон има озбиљне потешкоће, те да би волио да у парламенту БиХ доживи озбиљније промјене, јер ово рјешење није добро ни за кога.

"Ако Савјет министара има добре намјере, слиједећи оно шта су говорили министри из Републике Српске, овај приједлог закона треба пустити без 9. члана, јер још нисмо зрели да разумијемо да не можемо да разматрамо питање које је у њему", рекао је Касиповић.

Он је нагласио да се укупна несрећа мора гледати на начин да се не доживи нова, те да нико нема право на ексклузивну бол.

Касиповић је оцијенио добрим Кривични законик Републике Српске, који је усвојен на сједници Народне скупштине Републике Српске уз велики број амандмана и власти и опозиције, који су указали на узлет парламентаризма у Републици Српској.

Према његовим ријечима, новим закоником ријешена су крупна питања, као што је привредни криминалитет, прање новца, те питања тероризма, финансирање тероризма, санкција у тој области, па и одузимања опреме која је служила тој намјени.

"Оно што сматрам најважнијим, а што нисмо имали у досадшњем законодавству, је питање полног насиља над дјецом, које ћемо ријешити успостављањем регистра педофила", истакао је Касиповић.

Он је навео да је потуно увјерен да је направљена добра ствар и пооштрене казне, као и да ће ступањем на снагу овог законика казнена политика у Српској бити потпуно другачија.

Када је ријеч о застари кривичних дјела, Касиповић је навео да су остављени веома широки рокови застаре, те да новом конфигурацијом кривичног закона нико није поштеђен у тој области.

Касиповић је оцијенио да су у оквиру тог законика изражени механизми за заштиту људи који пријављују корупцију, као и да нико не може бити крив, имати тешкоће или посљедице што је спреман да се изложи ризику и пријави корупцију.

За структурални дијалог Касиповић је рекао да је у блокади, јер је кључни проблем што не постоји дефинисан став Министарства правде у Савјету министара БиХ, али сматра да га не треба напуштати јер постоји доста енергије да Република Српска издејствује свој став.

"Ми смо урадили све што је требало, али на то нико не одговара, јер добрим дијелом БиХ одговара садашње стање", закључио је Касиповић.

Извор: СРНА