latinica  ћирилица
18/06/2017 |  16:01 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Покренута иницијатива за поновну прекатегоризацију ГП Нови Град (ВИДЕО)

Уласком Хрватске у Европску Унију, гранични прелаз Нови Град – Двор изгубио је статус прелаза за теретни саобраћај. Ова одлука већ четири године узрокује проблеме, посебно привредницима из овог дијела Српске, који извозе на западноевропско тржиште.
Гранични прелаз Нови Град - Фото: РТРС
Гранични прелаз Нови ГрадФото: РТРС

Уласку Хрватске у Европску Унију радовали су се и привредници из Новог Града и околине, очекујући да ће им то олакшати приступ новим тржитима. Међутим, гранични прелаз Нови Град затворен је за теретни саобраћај, и они су од тада принуђени да користе прелаз Доња Градина, што је продужило пут у једном смијеру за око 70 километара. Са бројем километара, порасли су и трошкови.

"Математички израчунато то је неких 60 еура по свакој тури трошка. Превозник са пет камиона, сваке седмице изгуби негдје око 600 еура само на тој релацији, што значи да је то мјесечно негдје око 2.500 евра", истиче Милан Сладаковић из фирме "Транспортер".

Сретко Јованковић из фабрике „Сана-Елвис“ истиче да би превозницима отварање тог граничног прелаза било од великог значаја пошто једном седмично извозе робу чиме би се смањили се трошкови транспорта.

Економске посљедице су несагледиве, јер се актуена ситуација негативно одражава и на цјелокупан привредни амбијент ове регије. Привредници, кажу у локалној управи, плаћају највећи цех.

Мирослав Дрљача, начелник општине Нови Град каже да се не ради само о привредницима из Новог Града већ једним дијелом и приједорске регије, Унско санског кантона, а посебно из Санског моста који су научили да прелазе на овом граничном прелазу.

Из тог разлога, покренута је иницијатива за поновну прекатегоризацију овог граничног прелаза, а привредници су добили подршку општине Нови Град и институција БиХ.

Озбиљност ситуације натјерала је и институције БиХ да се активно укључе у рјешавање овог проблема. Једна од тачака на наредној заједничкој сједници Владе Хрватске и Савјета министара БиХ заказаној за почетак јула, биће и питање граничног прелаза Нови Град.

"Ово питање, поред осталог, биће поново отворено и на сљедећој сједници Мјешовите комисије, како је то договорено на састанку у Савјету министара. Наш став је јасан – Новом Граду и привреди цијеле регије потребан је гранични прелаз веће категорије“, стоји у саопштењу Министарства вањске трговине и економских односа БиХ. 

Први већи искорак по питању прекатегоризације биће предузет 27. јуна, када ће, уз сагласност надлежних институција Хрватске и Босне и Херцеговине, саобраћај на овом граничном прелазу бити обустављен, како би се испитао степен носивости моста на Уни.