latinica  ћирилица
18/06/2017 |  15:56 ⇒ 19/06/2017 | 07:53 | Аутор: РТРС

Смањење концесионе накнаде за ТЕ Станари неће оштетити буџет Српске (ВИДЕО)

Посланик СДС–а у Народној скупштини Републике Српске Давор Шешић тражио је образложење за смањење концесионе накнаде за Термоелектрану "Станари" на годишњем нивоу од 10 милиона марака иако то, тврди концесионар, није тражио.
ТЕ Станари - Фото: илустрација
ТЕ СтанариФото: илустрација

Из ресорног министраства одговарају да Шешићева констатација не стоји, јер напросто није тачна! Примјеном досадањих прописа који регулишу ову област произвођачи би плаћали и до 12% од укупне добити, што би за њих представљало трошак, на који би узвратили поскупљењем електричне енергије или повлачењем инвестиција са нашег тржишта.

У концесионом уговору власник ТЕ Станари је тражио да накнада не буде смањена, што значи да је био спреман да плаћа пун износ, каже Шешић, и пита зашто је она ипак смањена.

"Десет милиона марака није мало, Влада Српске могла је да поклони 100 станова за младе брачне парове, или да за 2.000 новорођенчади поклони по 5.000 марака", додаје он.

Стручни савјетник у кабинету министра индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Славица Богдановић истакла је да смањење концесионе накнаде за Термоелектерану Станари неће оштетити буџет Републике Српске, јер у правном систему Републике Српске постоје два закона који уређују питање накнада када је ријеч о произвођачима електричне енергије.

То су Закон о концесијама и Закон о накнадама за коришћење природних ресурса у сврху производње електричне енергије. Законом о накнадама термоелектране плаћају накнаду од 0,003 марке по киловат сату, а хидроелектране 0,005. Уз законску могућност која им је остављена, у прошлој години су, кажу у Министарству, концесиону накнаду произвођачима електричне енергије смањили са 3,6% на 0,5 од укупног годишњег прихода.

"Плаћајући накнаду по Закону о накнадама и накнаду по правилнику као подзаконском акту Закона о концесијама у висини од 3,6% од укупног годишњег прихода то би чинило значајно оптерећење за сваког од тих производних предузећа у систему електропривреде. У пракси, то је њима трошак и представљало би значајно повећање трошкова што би за посљедицу имало захтјев за измјену тарифа производних предузећа из система ЕРС-а према Регуалаторној комисији за електричну енергију -што ће рећи за поскупљење електричне енергије", истакла је Славица Богдановић, стручни савјетник министра индустрије, енергетике и рударства РС.

У 2016. години, током и пробног и комерцијалног рада, концесионар ТЕ Станари по основу свих накнада уплатио је око осам милиона марака.