latinica  ћирилица
18/06/2017 |  13:28 | Аутор: РТРС

Шешић: Образложити зашто је смањена концесиона накнада за ТЕ "Станари"

Посланик СДС–а у Народној скупштини Републике Српске Давор Шешић оцијенио је да је потребно образложити под којим околностима је дошло до смањена концесионе накнаде за Термоелектрану "Станари" на годишњем нивоу од 10 милиона КМ.
Давор Шешић - Фото: РТРС
Давор ШешићФото: РТРС

"У концесионом уговору власник ТЕ `Станари` је тражио да накнада не буде смањена, што значи да је био спреман да плаћа пун износ, те не знамо зашто је /министар индустрије, енергетике и рударстве Републике Српске Петар/ Ђокић одлучио да је смањи", рекао је Шешић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он каже да 10 милиона КМ није мало, те да би за тај износ Влада Српске могла да поклони 100 станова за младе брачне парове, или да за 2.000 новорођенчади поклони по 5.000 КМ.

Шешић сматра да би се тај износ могао и уплатити у Фонд солидарности за дјецу која су тешко обољела и која се лијече у иностранству, или за подршку раду јавних кухиња, које све теже функционишу.

"Уколико дође до продаје ТЕ `Станари` `Електропривреди Хрватске`, о чему се све гласније говори, имаћемо ситуацију да Влада Српске финансира ову хрватску компанију", каже он.

Шешић каже да има поуздану информацију да је Влада Српске дала гаранције за изградњу ТЕ "Станари" у износу од 320 милиона евра.

"Уколико електрана престане са радом, то ће враћати Влада, односно грађани Републике Српске", истакао је Шешић, наводећи да су присутни проблеми у раду термоелектране, те да производи скупљу струју него што је тржишна цијена електричне енергије.

Он је упитао Владу Српске да ли се може добити на увид уговор, али и да виде какви су његови услови, те зашто су прекршили Закон о задужењу, дугу и гаранцијама, који предвиђа да Влада може да предложи, али је Народна скупштина та која може да одобри задужење или гаранцију у било ком смислу.

Извор: Срна