latinica  ћирилица
18/06/2017 |  11:49 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Почаст палим борцима Касиндолског батаљона (ВИДЕО)

Припадници некадашњег Касиндолског батаљона и Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске, њихови потомци и чланови породица, те бројни мјештани Касиндола, окупили су се данас на "кланцу", мјесту гдје су погинули први борци овог батаљона и успостављена прва борбена линија.
И.Сарајево:Касиндолски батаљон Сарајевско-романијског корупа - Фото: СРНА
И.Сарајево:Касиндолски батаљон Сарајевско-романијског корупаФото: СРНА

Традиционалним походом на Кланац, Касиндолски батаљон ВРС обиљежио је четврт вијека од формирања и одбране Касиндола и Источне Илиџе. Припадници ове јединице ВРС храбро су бранили и одбранили породице и нејач, али и рањенике збринуте у некадашњем депадансу за плућне бослеснике, ратној и поратној болници Источно Сарајево. Мало насеље одбрањено је великим жртвама, стотином погинулих бораца.

На Кланцу су пале прве жртве одбране Касиндола. Из засједе, а након договора о ненападању са комшијама муслиманима из Трнова, 10. јула 1992. убијена су четири, а једнак је и број рањених бораца. Стога се у походу на Кланац корача с пијететом: борцима оживе сјећања на погинуле саборце, а млади, сретни јер рат не памте, уче историјске лекције поносно корачају одбрањеним стазама својих очева.

Од Кланца, преко Доњег Которца, Добриње, до Илиџе, десетине километара одбрамбене линије, понегдје ни 10 метара удаљене од насеља. Педаљ одступања значио би погром становништва, рањених и болесних у болници Касиндо.

"Кажу да смо агресори. Не, ми смо само изашли да заштитимо нашу нејач да не би дошло до покоља. Десетог јула пале прве жртве - четири погинула и четири рањена из засједе, иако је био договор да неће бити дејстава са комшијама из Кијева", прича Слободан Маунага, предсједник Мјесне борачке организације Касиндо.

Задатак свих је одвојити истину од лажи, спасити је од заборава и цјенити најзаслужније за живот у слободи, истакнуто је данас. 

"Наш задатак је створити амбијент достојан човјека, борца. Најтеже онима који су у рату имали 30 – 50 година. Нису остварили ни право на рад, а ни на пензију", додао је Маунага.

Поход на Кланац дио је манифестација којима се током љета и јесени обиљежавају херојски подвизи српских бораца и судбоносне битке за одбрану Источне Илиџе.