latinica  ћирилица
18/06/2017 |  11:08 ⇒ 21:37 | Аутор: РТРС

Тродневна жалост у Португалу, 62 жртве пожара (ВИДЕО)

Према званичним информацијама које преноси агенција АП број жртава у Пожару који је у суботу избио у централном дијелу Португала, у Педрогау Грандеу, порастао је на 62, а у земљи је проглашена тродневна национална жалост.
Пожар у Португалу  (Фото:FaH) (Архив) -
Пожар у Португалу (Фото:FaH) (Архив)

У шумским пожарима у централном делу Португала погинуле су 62 особе, дијелом у аутомобилима које је ватра заробила на путу, што је португалски премијер Антонио Кошта назвао највећом трагедијом која је ту земљу задесила у посљедњих неколико година.

Више десетина људи је повријеђено, укључујући четири ватрогасца и једног малољетника који је задобио тешке повреде, рекао је званичник Министарства унутрашњих послова Жорж Гомес за телевизију РТП.

Вјерује се да је пожар у области Педрогао Гранди изазвао удар грома, пошто су истражитељи нашли дрво које је погођено у "грмљавини без кише", пренијели су португалски медији, позивајући се на полицијске изворе.

Власти су претходно навеле да су температура која је протеклих дана достизала 40 степени допринијела пожарима око 150 километара сјевероисточно од Лисабона.

Око 700 ватрогасаца и даље покушава да угаси пожар који је избио од суботе.

Португалски премијер захвалио је ватрогасцима који улажу напоре у борби против шумских пожара и на друштвеној мрежи Твитер изразио "најдубље жаљење" због жртава. "Веома сам захвалан ватрогасцима и другим професионалцима који дају све од себе за безбједнност свих нас борећи се против пожара", навео је Коста.

Телевизија РТП приказала је снимке неколико особа које покушавају да побјегну од густог дима који је у великој мјери смањио видљивост.

ЕУ је активирала механизам цивилне заштите како би помогла Португалу. Шпанија је саопштила да је већ послала неколико ватрогасних летјелица како би помогла сусједном Португалу.

Европски комесар за хуманитарну помоћ Христос Стилијанидис упутио је Португалу телеграм саучешћа поводом страдања људи у пожару, наводећи да је "ЕУ у потпуности спремна да помогне".

Извор: Бета