latinica  ћирилица
17/06/2017 |  16:22 ⇒ 16:35 | Аутор: РТРС

Давидовић: Насиље у породици неприхватљиво

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић изјавила је да насиље у породици није друштвено прихватљиво у Републици Српској, те да насилници треба да буду санкционисани.
Бијељинa - Посјета вртићу "Штрумпфоград" - Фото: СРНА
Бијељинa - Посјета вртићу "Штрумпфоград"Фото: СРНА

"У Републици Српској се апсолутно иде према нултој толеранцији према насиљу у породици", рекла је Давидовићева, која је данас у Бијељини посјетила Сигурну кућу коју води Фондација "Лара" .

Она је поручила да жртве насиља у породици имају апсолутну подршку заједнице, а та подршка су и сигурне куће у Бањалуци, Бијељини и Модричи.

"Насиља у породици мора бити што мање, насилници треба да буду санкционисани, а жртве морају да имају гдје да се смјесте и да друштво о њима води рачуна", истакла је Давидовићева.

Она је похвалила рад и опремљеност Сигурне куће у Бијељини коју води Фондација "Лара" и увјерила се да она добро функционше, да је за жртве обезбијеђена радно-окупациона терапија, здравствена заштита и психосоцијални третман, а за дјецу похађање школе.

"Изузетно је важно заштитити жртве насиља у породици, али једнако је важна и превентива, да дјецу учимо да је друштвено неприхватљиво насиље у породици, вршњачко насиље и било која врста насиља", закључила је Давидовићева.

Директор Фондације "Лара" Радмила Жигић рекла је новинарима да је у заштити жртава доста тога урађено од како је Закон о заштити од насиља у породици стављен под надзор Министарства породице, омладине и спорта.

"Ово Министартсво заиста ради на томе да се обезбиједе сервиси подршке за жртве насиља", истакла је Жигићева.

Према њеним ријечима, Сигурна кућа у Бијељини ради од 2011. године и до сада је више од 150 особа користило њене услуге.

У наставку посјете Бијељини, Давидовићева ће присуствовати отварању 10. Међународног турнира за младе фудбалере "Стопама Саве Милошевића" у Етно-селу "Станишићи".

Извор: Срна