latinica  ћирилица
17/06/2017 |  13:35 ⇒ 19:40 | Аутор: РТРС

Трнинић: За Српску најприхватљивија траса од И.Сарајева, преко Пала према Вишеграду

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је данас Срни да је за Српску најприхватљивије да траса ауто-пута Београд-Сарајево иде од Источног Сарајева, преко Пала, Сокоца, Вишеграда до граничног прелаза са Србијом у Вардишту.
Неђо Трнинић - Фото: РТРС
Неђо ТрнинићФото: РТРС

Трнинић је рекао да ће састанак о изградњи ауто-пута Београд-Сарајево бити одржан у понедјељак, 19. јуна, у 15.00 часова у просторијама Министарства транспорта и комуникација БиХ у Сарајеву.

Он је навео да ће састанку, осим њега, присуствовати министар транспорта и комуникација БиХ Исмир Јуско, федерални министар саобраћаја и комуникација Денис Ласић.

"Република Српска ће се и на овом састанку држати стратешких докумената и планова када је ријеч о изградњи ауто-путева и брзих путева кроз њену територију. Вјерујем да би прихватање нашег приједлога било добро, јер би лакше дошли до средстава из европских фондова за изградњу овог пута", рекао је Трнинић.

Он је навео да Федерација БиХ предлаже да траса иде од Сарајева према Горажду, а онда према Вишеграду и граници са Србијом.

Трнинић сматра да ће договор тешко бити постигнут.

Став Владе Српске је да је за сада најприхватљивија "рута три", преко Источног Сарајева, Пала, Сокоца, Вишеграда до граничног прелаза са Србијом у Вардишту.

Према ранијим процјенама, траса ауто-пута Сарајево-Београд могла би да кошта око 850 милиона евра и била би дугачка од 120 до 150 километара.

Извор: Срна