latinica  ћирилица
17/06/2017 |  12:20 ⇒ 18/06/2017 | 08:11 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Иванић је необавијештен (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да је повезивање закона о акцизама и одговора на Упитник Европске комисије најобичније извртање чињеница, те да је неозбиљно када то ради члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

"Није проблем када то говоре људи из такозваног Савеза за промјене који никада нису присуствовали неком састанку на којем се разговарало о тим темама, али је неозбиљно да то говори Иванић који је сазвао састанак на којем су чланови Предсједништва БиХ разговарали са премијерима ентитета о разлозима што се одговори различитих нивоа власти коначно не обједињавају у јединствени одговор БиХ", рекла је Цвијановићева Срни коментаришући Иванићеву тврдњу да "Влада Српске користи Упитник као инструмент којим жели да обезбиједи закон о акцизама".

Она је навела да су на том састанку, као и у свим другим приликама представници Владе Републике Српске говорили да мора профункционисати механизам координације да би се ти одговори обрадили и објединили, али и извршавали сви други задаци на европском путу.

"На том састанку сам рекла да, поучени ранијим искуством у вези са пописом становништва, ми никада нећемо дати одговоре да их неко на нивоу БиХ убаци у неки информациони систем, а онда самеље, искасапи и из тог система избаци јединствене одговоре који би били по мјери политичког Сарајева.

На то је Бакир Изетбеговић рекао да морамо имати више повјерења једни према другима, на шта сам му одговорила да нити сам плаћена да им вјерујем, нити могу да им вјерујем захваљујући лошим искуствима са пописом и другим важним стварима. И то све је Иванић чуо, као и наше инсистирање да се омогући радним групама у оквиру механизма координације да раде свој посао", подсјетила је Цвијановићева.

Нагласивши да не зна зашто онда Иванићу треба да повезује закон о акцизама и одговоре на Упитник и изврће чињенице, Цвијановићева је навела да је тај закон поменула само на крају тог састанка и то тако што је питала шта они с тим намјеравају, јер су институције БиХ тотално изгубиле кредибилитет.

"Уосталом, Иванић је необавијештен о оном шта се даље дешавало у вези са Упитником и одговорима, а било би добро да се понекад о томе информише. Прича о акцизама и даље остаје мрља коју су по себи 'размазале' управо институције БиХ и не помаже ту никакво прозивање ентитета, а поготово Републике Српске, јер смо ми једини ниво власти који је своје обавезе извршио, и то чак прије пола године", истакла је премијер Српске.

Што се тиче Реформске агенде и Писма намјере са ММФ-ом, каже Цвијановићева, тачно је да акцизе нису једина обавеза, али је тачно и да је Српска извршила све што је до сада планирано, а неке ствари и знатно унапријед.

"Како год да приђемо тим питањима, ниво БиХ је о реформама пуно причао, а мало радио", констатовала је Цијановићева.

Што се тиче одговора на питања из Упитника, Цвијановићева је најавила да ће бити затражено мишљење од функционера из Српске који врше власт на нивоу БиХ кад дође до формулисања јединственог одговора свих нивоа власти, на примјер, о попису становништва, чије резултате је оспорио и Иванић, о степену уставних промјена, о приступању НАТО и другим сличним темама чисто да, како каже, видимо да ли мисле да су релевантни одговори које су дале институције Републике Српске или они које ће дефинисати политичко Сарајево.

"Иначе, сматрам да је та игра која се игра на нивоу БиХ око Реформске агенде и аранжмана са ММФ-ом отишла предалеко. Иванић би требало да зна да су поред акциза, на нивоу БиХ пали и неки други закони, а да су, поред тога, и агенда и аранжман додатно угрожени одлукама Савјета министара о повећању плата појединим буџетским категоријама. Било би добро да га понеко из Савјета министара, који је по Уставу помоћни орган Предсједнштва БиХ, понекад информише о дописима које добијају и из ЕУ и из ММФ-а. И све то што тамо пише има везе са нивоом БиХ, а нимало са Републиком Српском", поручила је Цвијановићева.

Извор: Срна