latinica  ћирилица
17/06/2017 |  09:47 | Аутор: РТРС

Хавана осудила поступак Трампа

Кубанска Влада осудила је одлуку америчког предсједника Доналда Трампа да уведе одређене рестрикције на путовања и трговину са Хаваном.
Хавана, Куба (Фото: Flickr/Jaume Escofet) -
Хавана, Куба (Фото: Flickr/Jaume Escofet)

"Влада Кубе осуђује нове мјере којима се појачава ембарго", наводи се у саопштењу кубанске Владе у којем је изражена воља за наставак дијалога и сарадње са Вашингтоном.

Трамп је нешто раније навео да уводи одређене рестрикције у области трговине и путовања према Куби, а које је раније ублажила претходна администрација Барака Обаме.

Британски "Би-Би-Си" подсјећа да је Обама покушао да ублажи односе са Кубом олакшавајући регулативе у области путовања и туризма.

Амерички предсједник је објављујући нове регулативе у Мајамију у савезној држави Флорида изразио забринутост због поштовања људских права уз оцјену да је постизање договора са "бруталном" Владом некадашњег кубанског предсједника Фидела Кастра "ужасно" и "лоше".

"Свака стратегија чији је циљ промјена политичког, економском и друштвеног система Кубе, без обзира да ли се то чини притиском или увођењем неких других мјера, осуђена је на пропаст", истиче се у саопштењу кубанске Владе.

Међутим, Трамп није поништио све дијелове договора претходне администрације.

Америчка Амбасада на Куби остаће отворена, биће настављени трговински летови из САД и Американци ће и даље моћи да се враћају кући са кубанском робом.

Извор: Срна