latinica  ћирилица
16/06/2017 |  17:31 ⇒ 17/06/2017 | 12:08 | Аутор: РТРС

Сезона одмора: Шта се (не) смије пренијети преко границе? (ВИДЕО)

Разлика у цијени хране разлог је због којег многи на љетовање носе седмичну залиху хране, заборављајући при том на цијели списак намирница које се не смију наћи у коферима.
Које намирнице можемо пренијети преко границе - Фото: РТРС
Које намирнице можемо пренијети преко границеФото: РТРС

Туристичка сезона је почела, а с њом и појачане контроле на граничним прелазима.

Храна која садржи месо, млијеко и млијечне прерађевине ни у минималним количинама не смије преко границе. Заборавите чак и на сендвиче са шунком, сиром и намазима, јер би, због строге процедуре могли дуго бити задржани на царини.

Правила у вези са преношењем хране преко границе су иста, било да путници одлазе у Грчку, Хрватску или Црну Гору, туристичка одредишта која се посљедњих година највише траже.

- Оно што је строго забрањено, јер су сад пооштрене контроле на границама, посебно у Хрватској и Грчкој, строго је забрањено уношење меса, млијека и млијечних производа. Наравно да ту изузетак чини храна за бебе, воће, поврће, кондиторски производи. Значи, то се и даље смије пренијети преко границе, каже Маја Лакић из агенције "Себастијан".

У разумним количинама могуће је унијети хљеб, неке врсте колача, кекс, чоколаду, као и свјеже воће и поврће, у количини до пет килограма. Ограничен је и унос алкохолних и безалкохолних пића.

- Постоје правила да је дозвољено један литар алкохолног пића и још један литар алкохолног пића са мањим удјелом алкохола испод 22 одсто. Оно што је рецимо разлика, то је за унос цигарета, истиче Лакићева.

Храна и цигарете нису једине које подлијежу ограничењима при преласку границе. Ограничена је и количина новца која се износи ван Босне и Херцеговине.

- Уколико било ко износи новац из БиХ, у вриједности до 5000 КМ се може изнијети новца у готовини без пријављивања и без доказа о било каквом поријеклу. С друге стране, додатних 5000 марака се може изнијети ван, уз доказ да је тај новац дигнут са рачуна у банци, истакао је Ратко Ковачевић, портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ.

За износе веће од 10.000 марака потребно је одобрење ентитетског министарства финансија. Поред ове потврде, путници који одмор проводе у иностранству, не би требало да забораве на још једну веома важну потврду – такозвани двојезични образац. Ова потврда служи као доказ да су здравствено осигурани у земљама са којима БиХ има потписан споразум о социјалном осигурању.

- Ако имамо образац, услуге се не плаћају осим уколико није предвиђена нека доплата као и за домаће осигуранике када је ријеч, рецимо, о партиципацији, поручио је Борис Међедовић, руководилац Службе за инострано здравствено осигурање ФЗО.

Ако желите да вам годишњи одмор почне без главобоље, добро се информишите шта се смије наћи у вашем пртљагу! Ипак, чини се да бх.грађани, посљедњих година, много пажљивије пакују кофере, тако да је неугодних изненађења на границама све мање.