latinica  ћирилица
16/06/2017 |  16:13 ⇒ 16:25 | Аутор: РТРС

Oслобођени чланови групе "Паук"

Виши суд у Београду ослободио је оптужби петорицу окривљених за шпијунажу у корист Француске обавјештајне службе крајем деведесетих година прошлог вијека.
Виши суд у Београду - Фото: ТАНЈУГ
Виши суд у БеоградуФото: ТАНЈУГ

Против ових лица, познатих под називом "група паук", процес је почео прије 18 година.

Првостепеном пресудом оптужби су ослобођени Југослав Петрушић, Милорад Пелемиш, Слободан Орашанин, Раде Петровић и Бранко Влачо, јавили су београдски медији.

Против Пелемиша и Орашанина одбијена је оптужба за незаконито ношење оружја због наступања апсолутне застарјелости кривичног гоњења.

Судија Владан Иванковић навео је у образложењу пресуде да је током поступка утврђено да је само Петрушић био припадник Француске обавјештајне службе, али да је приликом уласка у земљу затражио контакт и са цивилним и војним службама безбједности Србије.

Иванковић је навео да нико од испитаних свједока из ових служби није рекао да је код Петрушића примијетио дјеловање против интереса СР Југославије, нити да је под команду стављао остале оптужене.

Што се тиче одбијања оптужбе за незаконито ношење и држање оружја, судија је навео да је с обзиром на бројне законске измјене, примијењен најблажи закон по учиниоце, по којима је кривично гоњење застарјело.

У вријеме хапшења ове групе 1999. године, тадашњи секретар за информисање Горан Матић саопштио је "да су ухапшени чланови шпијунско-терористичке `групе паук`, после низа почињених злочина, планирали и атентат на предсједника Србије Слободана Милошевића".

За то никада, међутим, нису били оптужени, а случај је годинама мијењао судске и тужилачке инстанце.

На пресуду Вишег суда тужилаштво има право да уложи жалбу Апелационом суду у Београду.

Дио оптужнице којим се терете и за убиство двојице Албанаца на Косову и Метохији 1999. године и изнуду, раздвојен је од овог поступка и за та дјела суђење би требало да почне на јесен.

Извор: Срна