latinica  ћирилица
16/06/2017 |  15:34 ⇒ 17:13 | Аутор: РТРС

Наставници ОШ "Вук Караџић" у Петрову ступили у генерални штрајк (ВИДЕО)

Наставници у Основној школи "Вук Караџић" у Петрову ступили су јутрос у генерални штрајк.
ОШ "Вук Караџић" Петрово - Фото: РТРС
ОШ "Вук Караџић" ПетровоФото: РТРС

Већина професора данима бојкотује наставу, јер се не слажу са одлуком о именовању вршиоца дужности директора школе. Министар просвјете именовао је на ову функцију Даворина Адамовића, умјесто Ведране Бркић коју су предлагали запослени у школи. Од 180 ученика, само 30-ак их долази на наставу.

Иако већина професора већ осам дана не ради у знак протеста, два професора разредне наставе, редовно раде без и једног изостанка. Посљедице су кажу видљиве, а највише губе дјеца која не похађају наставу.

- Милсим да се одлуке надлежних морају поштовати, не можемо тако, има закон има који се мора поштовати, иначе зашто нам служи закон, онда ћемо сви овако изаћи, како коме одговара, каже Гордана Шешак, професор разредне наставе, ОШ Вук Караџић, Петрово.

Штрајкачи траже да се поштује њихова одлука да до избора новог директора, посао вршиоца дужности обавља педагог Ведрана Бркић, а не Даворин Адамовић, којег је министар, кажу, незаконито именовао. Одбацују тврдње да Школски одбор према важећем закону, није на вријеме доставио свој приједлог.

- Ми од својих услова односно закључака са родитељског састанка не одустајемо, тражимо своја права и надамо се да ће се ријешити ситуација на корист нама и свима, поручила је Славица Лазић, предсједница Школског одбора у ОШ Вук Караџић, Петрово.

Министар просвјете раније је рекао да је вршилац дужности именован у складу са законом. Даворин Адамовић није хтио пред камеру, али поручује да се нада да ће министаратво што прије разријешити двовлашће у школи. Већина негира тврдњу мањине да је у позадини штрајка, покушај да бивши директор Ненад Катанић, након истека мандата, поново засједне у фотељу.

- Ово није борба за бившег, ово је борба против новог, нама наметнутог, сматрамо политички наметнутог, значи преко политичке силе једноставно новоименованог в.д, наглашава Вања Максимовић предсејдник Синдиката Школе.

Професори који протестују нису дозволили да се нови в.д директора потпише у свједочанства свршених основаца, већ је то урадио предсједник Школског одбора. Расплет кризе у школи очекује се најкасније за 20- так дана када ће Министарство, расписати конкурс за директора ОШ Вук Караџић у Петрову.