latinica  ћирилица
16/06/2017 |  10:42 ⇒ 11:00 | Аутор: РТРС

Суд БиХ осуђеницима не одређује притвор?!

Суд БиХ примјењује јединствену праксу која подразумијева да осуђенима и након доношења правоснажне пресуде не одређује притвор до упућивања на издржавање казне, због чега они имају прилику за бијег или наставак чињења кривичних дјела, пише Глас Српске.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

- Ни у једној другој земљи не може се догодити да неко ко је осуђен због тероризма проведе и дан на слободи након изрицања пресуде. То је у БиХ уобичајено јер од Суда Бих зависи да ли ће до одласка на одслужење казне осуђени бити у притвору - рекао је адвокат Милан Романић.

Романић тврди да је Суд БиХ у оваквим случајевима углавном благонаклон према осуђенима и да користи минимум репресије предвиђене законом.

- Постало је уобичајено да приликом изрицања пресуда терористима, чак и када је ријеч о другостепеној пресуди, осуђенима не одређују притвор до издржавања казне - истакао је Романић.

Лист наводи да ово потврђује и случај терористе Енеса Мешића који је правоснажно осуђен 7. априла, али се од тада слободно кретао, а ухапсили су га припадници Граничне полиције приликом покушаја илегалног изласка из БиХ и поновног одласка у Сирију.

У образложењу пресуде којом је осуђен на три године затвора наведено је да је Тужилаштво БиХ ван сваке сумње доказало да су се он и други оптужени 2013. и 2014. године прикључили јединицама које су УН прогласиле терористичким, односно Исламској дражави.

Романић сматра да није нормално да то Суду није довољно да Мешића упути у притвор, као ни да нису нормалне казне за оне који су се вратили у БиХ након што су ратовали за терористичке организације, што показује да не постоји опредјељење за борбу против тероризма.

Према наводима Гласа Српске, Суд БиХ је саопштио да је Мешић био на слободи до упућивања на издржавање казне затвора и да је након поновног хапшења упућен на издржавање, али из Суда нису одговорили зашто осуђеном терористи није одређен притвор.

Вршилац дужности декана Факултета безбједносних наука у Бањалуци Предраг Ћеранић каже да нема дилеме да би сви који су осуђени за тероризам одмах требало да иду у притвор.

- И казне су иначе благе, па терористе осуђују као да је ријеч о џепној крађи. Још када се терористи нађу на слободи због неодређивања притвора или откупа једногодишње затворске казне, то представља опасност по националну безбједност. Потребно је хитно мијењати постојећу казнену политику која је веома блага - рекао је Ћеранић.

Извор: СРНА