latinica  ћирилица
16/06/2017 |  09:21 ⇒ 16:30 | Аутор: РТРС

Вођа терориста Ел Багдади убијен у руском нападу?

Русија још није потврдила смрт лидера Исламске државе Абуа Бакра ал Багдадија у ваздушном удару у Сирији, изјавио је данас министар спољних послова Сергеј Лавров.

Лавров је рекао да нема 100 одсто сигурног доказа да је Ал Багдади погинуо у ваздушном удару руске авијације крајем маја код Раке.

Министарство одбране раније је саопштило да је могуће да је Багдади погинуо у ваздушном удару 28. маја у предграђу Раке заједно са осталим лидерима Исламске државе"и 330 терориста.

"Према информацијама које се провјеравају из различитих канала, на састанку је (по питању извођења удара ваздушно-космичких снага Русије) присуствовао такође и лидер ИД-а Ибрахим Абу Бакр ел Багдади који је за вријеме удара ликвидиран", наводи се у саопштењу.

Према подацима Министарства одбране, међу ликвидираним терористима су "емир" Раке Абу ел Хаџи ал Мисри и Ибрахим Ан Наеф ел Хаџ, који контролише подручје од Раке до Сухне, као и начелник Службе безбједности ИД-а Сулејман ел Шауах.

Информације о састанку лидера милитаната Министарство одбране је добило крајем маја. За вријеме провјере информација откривено је да је циљ састанка био планирање начина изласка милитаната из Раке такозваним "јужним коридором".

Ел Багдади, право име - Ибрахим Авад Ибрахим ел Бади први пут се појавио у јавности у јулу 2014. године када је из џамије у заузетом Мосулу прогласио стварање "исламског калифата" на Блиском истоку. Од тада су медији више пута објављивали информације о његовој ликвидацији, али она нико није могао да их потврди.

Американци не могу да потврде погибију

Портпарол коалиције против Исламске државе, коју предводе САД, рекао је да не може да потврди извјештај о погибији вође Исламске државе Абу Бакра ал Багдадија.

"У овом тренутку не можемо да потврдимо овај извјештај", рекао је агенцији АП пуковник Рајан Дилон из међународне коалиције.

Извор: Спутњик/СРНА