latinica  ћирилица
15/06/2017 |  19:19 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Адвокатима "по службеној дужности" за седам година 76 милиона КМ (ВИДЕО)

Само за посљедњих седам година, из буџета Босне и Херцеговине, кантона и ентитета, адвокатима и адвокатским канцеларијама исплаћено је 76 милиона марака по основу одбране оптужених "по службеној дужности". Док су поједини адвокати у властите џепове стрпали милионе, други, за седам година ни до хиљаде нису стигли!
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Правна држава Босна и Херцеговина! У том царству патолошког поигравања са законима, правдом, етиком...ни адвокатски "бизнис" не заостаје!

У њему мјеста има само за, по бх. моделу, "случајно" одабране!

На листама адвоката који оптужене бране по службеној дужности, импозантна бројка са више од 1.200 имена.

Но, алхемично само неколицина "случајних", има пуне руке посла. Највише, Омар Мехмедбашић.

Тајну свог "успјеха" не открива. Но "случајно" је за седам година, о трошку државе бранећи преступнике, наплатио или треба да наплати, више од 4,3 милиона марака.

Међу милионашима на рачун државе, још четири адвоката – све сарајевске ведете.

На зачељу листа најплаћенијих, претрпана. Десетине Мехмедбашићевих колега једва да су, са истим правима и по истом основу, зарадили тричавих 300, 500 или 800 марака.

- Постоје органи који ће утврдити то ако ту заиста постоје неке злоупотребе, каже Сенад Крехо, предсједник Адвокатске коморе Сарајево.

Но ти "органи" на које се позива Крехо, годинама су ћутали. И сами маштовито бирали у име осумњичених. А то никако не би смјели.

На "случајне" случајно прстом упирали судије, тужиоци, полицајци приликом хапшења, њихове униформисане колеге у притвору, чак и записничари на саслушању.

И фаворизовали само своје пулене, рођаке или пријатеље. А онај који би по закону требало сам да бира, довољно је било само да те прсте слиједи.

Корист од нечасних "дилова" сви помало черупали! Новинари ЦИН-а мјесецима су проблем истраживали. На десетине разговора обавили, па и са затвореницима – корисницима услуга "случајно одабраних адвоката".

- Сами осуђеници, су нам рекли да им се дешавало да су хтјели да изаберу адвоката сами, али нису имали могућност. Исто тако им се дешавало дакле да кад дођу у притвор добију или цедуљицу или само савјет- узмите овога, добар ти је овај адвокат, прича Мерима Хрњица, новинарка ЦИН-а.

Да не буде забуне, и судије према закону, могу да оптуженом, без фаворизовања наравно, са листе одаберу адвоката по службеној дужности.

Али након што осумњичени то сам не учини. Окружни суд у Бањалуци међу ријеткима је гдје злоупотребе нису прошле "незапажено".

Предсједница Суда Марија Аничић Згоњанин потписала је Одлуку о обавезној евиденцији бранилаца које судије постављају по службеној дужности.

- Тако да ми повремено вршимо анализу тих евиденција и видјели смо да смо спријечили ону појаву која је била заиста негативна да се 10 адвоката упорно и у свим предметима одређује. Сада нико неће себи да допусти да буде прозван на сједници кривичних одјељења, додаје Аничић Згоњанин.

И Високи судски и тужилачки савјет одлучио је да у свом еснафу почне са поспремањем. Почетну анализу су начинили.

Детектовали неколицину у тогама који су "случајно" увијек бирали исте адвокате.

Детаљнија анализа, кажу тек слиједи.
- Ондје гдје утврдимо неправилности, ми ћемо упутити дисциплинском уреду па нека они истраже је ли то било основано или није, истакла је Ружица Јукић.

И безбједносне агенције и судска полиција могли би, за промјену, да се позабаве овим проблемом у властитим редовима.

Да казне или зауставе незаконито "испружене" прсте према адвокатским листама.

- Прво осумњичени долази с полицијом у контакт а тек након тога долази у контакт са тужиоцем и тек онда се појављује бранилац, појашњава Крехо.

Ко год да је почетни или главни актер овог мешетарења, и не спорећи било чије професионалне могућности, тренд "богаћења" адвоката по службеној дужности, кренуо је узлазном путањом.

Иста варијабла је и када је ријеч о укупним трошковима појединих правосудних инстанци, по истом основу.

Највише новца за одбране по службеној дужности, за седам посматраних година, потрошио је Суд БиХ - чак 18 милиона.

Најмање Општински суд у Зеници.

И по том основу, под тоге су смјештени различити парадокси, које плаћају, а ко други до грађани!