latinica  ћирилица
15/06/2017 |  18:23 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Децентрализована БиХ није препрека за сарадњу

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Бањалуци да Српска цијени што Мађарска разумије да децентрализована или комплексна уставна структура БиХ није препрека за сарадњу, већ је благодат и могућност за унапређење свих међусобних односа.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

"Цијенимо то што Мађарска препознаје потребу да сарађује са свим нивоима власти и да буде присутна у различитим дијеловима БиХ", рекла је новинарима Цвијановићева након свечаног пријема поводом отварања Конзулата Мађарске у Бањалуци и инаугурације почасног мађарског конзула у Српској Славена Грбића.

Она је истакла да су припадници мађарске заједнице важан ресурс Републике Српске и да ће то бити мост сарадње и у будућности с обзиром на чињеницу да су именовали новог почасног конзула и да у томе види велике могућности за сарадњу.

"Наравно да постоји још пуно простора за сарадњу, укључујући и економску сферу и сматрам да тек ту предстоји оно што можемо заједно да урадимо", рекла је она.

Цвијановићева је додала да уз то иде културна и свака друга сарадња и да је добро и олакшавајуће што не постоје никаква отворена политичка питања, већ да постоји међусобно разумијевање, што олакшава сарадњу.

"Ми у Влади Српске одлично разумијемо оно што су захтјеви мађарске Владе када је ријеч одређеним европским питањима. Имамо разумијевања за оно што покушавају да позиционирају као једну политику државе /чланице/ Вишеградске групе и свиђа нам се када људи имају свој став и када могу да комбинују оно што се зове национални идентитет са европским идентитетом. Они су показали да се то може", нагласила је Цвијановићева.

Државни секретар у Влади Мађарске Иштван Иђарто изјавио је да од новог почасног конзула очекује да унаприједи прије свега економске, културне и све друге односе између двије земље.

"БиХ је важан партнер Мађарске и процијенили смо да је веома важно да побољшамо односе са БиХ, као и у регионалном смислу", нагласио је Иђарто.

Амбасадор Мађарске у БиХ Јожеф Неђеши истакао је да је отварање конзулата у Бањалуци веома важно за међусобну сарадњу.

Он је увјерен да ће конзул Грбић омогућити да се унаприједе односи у свим областима.

Почасни конзул Мађарске у Бањалуци Славен Грбић изјавио је да је нову функцију примио као велику почаст и обавезу у сталном зближавању и повезивању Мађарске и БиХ, односно Републике Српске.

"Дужност ми је да помогнем развоју трговинских, економских, културних и научних односа између двије земље", нагласио је Грбић.

У Бањалуци је данас отворен конзулат Мађарске, а за почасног конзула именован је Славен Грбић.

Извор: Срна