latinica  ћирилица
15/06/2017 |  18:07 ⇒ 16/06/2017 | 07:37 | Аутор: РТРС

Ана Брнабић мандатар за састав нове Владе Србије (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић именовао је данас Ану Брнабић за мандатара за састав нове Владе Србије.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

Кандидат за премијера Србије Ана Брнабић захвалила је предсједнику Србије на указаном повјерењу и истакла да јој је част, али и да је свјесна одговрности коју преузима.

"Желим да захвалим Предсједнику на указаном огромном повјерењу да водим Владу Србије и наставим реформе са несмањеном посвећеношћу и снагом", рекла је Брнабић у првој изјави за јавност након што је предсједник Србије предложио за мандатара.

Предсједник Србије Александар Вучић је на конференцији рекао да га је Ана Брнабић обавијестила да може да обезбједи већину посланика за избор владе.

"Ана Брнабић је вриједна, посједује стручне и личне квалитете и увјерен сам да ће показати поштовање према партијама", изјавио је Вучић. 

Рођена је 1975. године у Београду. Посједује мастер диплому (МБА) са Универзитета Хал из Велике Британије и више од десет година рада са међународним организацијама, страним инвеститорима, локалним самоуправама и јавним сектором у Србији.

Члан је Управног одбора непрофитне фондације Пексим, која стипендира талентоване студенте из Србије и Македоније који се након магистарских студија на Кембриџу враћају у домовину како би помогли економски и друштвени развој.

Била је директор компаније Континентал винд Србија (Цонтинентал Wинд Сербиа - ЦWС), гдеј је радила на реализацији инвестиције вреијдне 300 милиона евра у ветропарк у општини Ковин.

Важну фазу у њеној пословној биографији представља ангажман у различитим америчким консултантским фирмама које су у Србији реализовале пројекте финансиране од стране Америчке агенције за међународни развој (УСАИД). Била је замјеник директора Пројекта за развој конкурентности Србије, експерт на Програму реформе локалне самоуправе у Србији и виши координатор Програма за економски развој општина.

Активно је учествовала у оснивању Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) 2006. године. Уложила је велики напор у подизање капацитета НАЛЕД-а за заступање интереса пословног сектора, локалних самоуправа и цивилног друштва у Србији. Током тог ангажмана, учествовала је у увођењу концепта локалног економског развоја у Србији и јачању потенцијала општина да унапређују пословни амбијент на локалу, уз активну промоцију инвестиција. Постаје члан, а потом и предсједник Управног одбора НАЛЕД-а, који добија статус највеће самосталне приватно-јавне организације која се залаже за унапређење привредног амбијента у Србији и која је у тјесној сарадњи са Владом Републике Србије допринијела јачању конкурентности Србије у међународним оквирима и на Дуинг бизнис листи Светске банке.