latinica  ћирилица
15/06/2017 |  18:06 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

На помолу прекомпозиција у бањалучкој скупштини! (ВИДЕО)

Одборници Скупштине града разматрали су ребаланс буџета који би требало да износи 208 милиона марака што је за 77,4 милиона више него што је то било предвиђено првобитним планом од 130,7 милиона.
Скупштина града Бањалука - Фото: РТРС
Скупштина града БањалукаФото: РТРС

Овај ребаланс омогућен је репрограмом градског дуга, а највише средстава биће усмјерено у инфраструктуру.

Расправа о ребаланслу градског буџета остала је, ипак, у сјени све гласнијих прича о прекомпозицијама унутар скупштинских клупа.

Предсједник Скупштине града, Будимир Балабан признао је да покушава да оформи нову групу одборника којој ће, каже, приоритет бити интереси грађана.

Тврди да заинтересованих има у свим одборничким клубовима.

- Ми остајемо чланови својих партија, а покушавамо да мало више станемо на страну грађана, јер интереси странака нису увијек сагласни са интересима грађана, каже Балабан.

На питање о евентуалној прекомпозицији скупштинске већине, градоначелник Игор Радојичић прво је реаговао доста опуштено: "Па видите да све дјелује идилично..."

А затим је у озбиљнијем тону рекао да нико званично није најавио излазак из коалиционог споразума и да је он и даље на снази.

Додаје да су видљиве велике турбуленције у клубовима ДНС-а и социјалиста, а ако оне доведу до пуцања тих клубова, то ће, каже, неминовно довести до редефиснисања односа у Градској скупштини и нову подјелу карата. 

Истакао је и да данашња атмосфера показује заинтересованост свих групација одборника да врло конструктивно учествују у раду градске власти.

Даљњи развој догађаја могао би да буде веома занимљив, најавио је Радојичић. А одборници који су у медијима помињани као чланови новог Балабановог клуба, нису жељели да се о томе јавно изјасне.

- Ни са ким нисам озбиљно разговарао на ту тему. Ако буде разговора, биће разговори НДП-а са неким будућим партнером, каже Драган Талић из НДП.

Миленко Јаћимовић, независни одборник, рекао је да никада нико није радио против градоначелника, нити размишљао да се супротставља градоначелнику.

Из Балабанове матичне странке, ДНС-а, поручују да је страначки став и даље чврста подршка Радојичићу и поштовање коалиционог споразума.

- Одборници који представљају ДНС морају да буду чланови тог клуба и не могу да буду чланови ниједног другог клуба. То је страначка дисциплина и на томе ће се инсистирати, каже ДНС-ов Боран Босанчић.

Према незваничним информацијама, Балабан би ускоро могао да буде смијењен са мјеста предсједника Градске скупштине.

Најозбиљнији кандидат за његовог насљедника наводно је доскорашњи ПДП-овац, Зоран Талић, који сада дјелује као независни одборник.