latinica  ћирилица
15/06/2017 |  17:59 ⇒ 16/06/2017 | 07:29 | Аутор: РТРС

Говедарица потврдио да није имао консултације са својим министрима у СМ (ВИДЕО)

На понашање српских министара приликом усвајања Приједлога Кривичног закона оштра реаговања политике, али и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.
Вукота Говедарица - Фото: РТРС
Вукота ГоведарицаФото: РТРС

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица каже да ће у Парламентарној скупштини СДС гласати против закона, иако су га његови министри, макар и у начелу, подржали.

Зашто су српски министри дали глас за Приједлог Кривичног закона који би свако негирање геноцида кажњавао затвором, ни данас није јасно.

Док предсједник СДС-а, Вукота Говедарица избјегава да објасни шта значи гласање “у начелу“његових министара који су пристали на такав текст закона, потпредсједник Народне скупштине, Ненад Стевандић, тврди да су министри ухваћени у лажи и да сада покушавају да се извуку из ћорсокака у који су се сами довели.

- Они раде горе чак и једни против других унутар СЗП. Ови из ПС немају појма шта усаглашавају министри, министри имају своје властите рачуне и властите бизнисе и то је оно што Републику Српску ставља у инфериоран положај, истиче Стевандић.

Да све не штима међу Србима на нивоу БиХ, а понајвише међу онима из СДС-а, показује и пасивни члан те странке и њихов троструки кандидат за предсједника Српске, Огњен Тадић, замјеник пресједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ. Док Тадић открива да комуникације нема, Говедарица сматра да проблема нема.

- Ја сам сигуран да ни господин Шаровић ни господин Мектић нису имали никакву инструкцију од руководства странке како да се понашају у таквој ситуацији. Тешко да су кључни кривци у свему томе. Ако неко жели да руководи странком, он заиста мора да управља, каже Тадић.

- Не, нисам разговарао са Шаровићем и Мектићем, они то раде заједно. Можда не би било лоше да имамо такву врсту комуникације, као што каже господин Тадић, додаје Говадарица.

Гласање за такав закон који ће институционализовати појам геноцида на такав начин да се о њему не смије говорити, а камоли га порицати - својеврсно је признање министара који су гласали да се таква врста злочина и десила, каже Сташа Кошарац, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

- Позивам руководство СДС да се успротиви хипотекарним министрима и да сви заједно гласамо против закона, каже Кошарац.

Док се сви баве политичком конотацијом предложеног текста, посланик у Парламенту БиХ Душанка Мајкић сматра да се заборавља суштина, а то је шта би такав закон значио за све који су оптужени за ратни злочин.

- Ако приликом одбране наведу било шта што се може третирати као повреда овог члана Кривичног закона, они би директно били санкционисани, наводи Мајкићева.

Исти проблем увиђа и предсједник БОРС-а, Миломир Савчић, а рјешење је, каже, да се заузме јединствен и категоричан став.

Јуче најављене исправке текста Закона и консултације министра Мирка Шаровића са министром правде БиХ Јосипом Грубешом, још нису познате јавности.