latinica  ћирилица
15/06/2017 |  17:51 | Аутор: РТРС

Свједок видио убиство двије Српкиње у Буквику код Брчког

Тужилаштво БиХ је на суђењу за злочине у селу Буквик код Брчког прочитало исказ свједока Мирсада Мујића, у којем је навео да је 15. септембра 1992. године видио када је Бегзад Кајтази пуцао у двије старије Српкиње.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Мујић, који је у међувремну преминуо, напоменуо је да је као припадник Првог батаљона Хрватског вијећа одбране /ХВО/ 14. септембра те године учествовао у акцији у Буквику, те да је међу војницима био и Бегзад Кајтази, ког је познавао од раније, преноси Бирн.

У исказу пише да је Мујић у вечерњим часовима видио да према њима долазе двије старије жене, те да се тада женама приближио Кајтази с упереном аутоматском пушком, тражећи од једне торбу.

"Испалио је рафал у ту жену, а након тога и у другу. Пале су на тло и нису давале знакове живота. Видио сам тај тренутак. Сенад и Шемсудин Пекић су посматрали заједно са мном. Сви смо се налазили на удаљености од неколико метара и није било препрека. Кајтази је пришао женама, узео торбу и удаљио се према Витановићима", навео је Мујић.

Он је додао да је наредних дана у угоститељском објекту у мјесту Горњи Рахић Кајтази трошио велику своту новца, те да су сви знали да је то новац једне од убијених жена.

Тужилаштво БиХ терети Менсура Ђакића и Бегзада Кајтазија за злочин над српским цивилама почињен у септембру 1992. године у селу Буквик, општина Брчко.

Ђакић се терети да, као комадант Првог батаљона 108. бригаде ХВО-а Босанска Посавина, 15. септембра 1992. године није спријечио припадника ХВО-а да изврши убиство три особе српске националности, а након тога је пропустио да казни починиоца.

Кајтази је оптужен да је истог дана, пуцањем из аутоматске пушке, усмртио двије жене српске националности - Милку и Радојку Брестовачки.

Свједок Благоје Крајиновић, некадашњи припадник Територијалне одбране, испричао је да је 14. септембра исте године био у селу Буквик како би покушавао зауставити продирање муслиманско-хрватских снага.

Крајиновић је рекао да се у вечерњим часовима код партизанског споменика у селу појавила група војника која је извела Милку и Радојку Брестовачки, те су их почели малтретирати и ударати кундацима.

"Жене су биле уплашене, јаукале су. Говориле су да не знају ништа, да су старе жене. Неко од те групе војника зовнули су: `Мирсо, Бего, дођите да видите кога смо нашли`. Наставило се малтретирање и чула су се два појединачна пуцња. Тада је јаук престао", посвједочио је Крајиновић.

Он је појаснио да је те двије жене познавао још од дјетињства.

Извор: СРНА