latinica  ћирилица
15/06/2017 |  16:00 | Аутор: РТРС

У Српској од данас ревидиране цијене лијекова, ФБиХ касни

У Републици Српској данас почиње примјена ревидиране цијене лијекове са листе коју је објавио Фонд здравственог осигурања Републике Српске, док се на листама у ФБиХ ускоро очекује ревизија цијена, речено је у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ.
Лијекови - Фото: РТРС
ЛијековиФото: РТРС

ФЗО Српске објавио је 1. јуна нови цјеновник лијекова који је усклађен са новим Правилником о начину контроле цијена, обликовању цијена лијекова и извјештавању о цијенама лијекова у БиХ.

Након данашњег ступања на снагу, у другој половини године трошкови за медикаменте које финансира Фонд требало би да буду укупно нижи за око осам одсто.

Из Фонда су навели да су лијекови са његове листе, захваљујући моделу референтних цијена, јефтинији у односу на друге листе лијекова у БиХ, те да се већ низ година константно смањују цијене, захваљујући том моделу који подстиче конкуренцију међу добављачима, због чега су и ефекти новог Правилника у Српској нешто мањи од очекиваних.

Стварне ефекте примјене новог Правилника о начину контроле цијена, начину обликовања цијена и начину извјештавања о цијенама лијекова у БиХ, Фонд ће имати на крају године, саопштено је раније из Фонда.

ФЗО је на основу потрошње лијекова у шест мјесеци прошле године направио пројекцију трошкова, односно ефекте новог Правилника за период јул-децембар, према којој се, на примјер, за лијекове са листе А и Б очекују мањи трошкови за око пет одсто у другој половини године, односно за 10 одсто на годишњем нивоу.

Трошкови за инсулине требало би да буду нижи за око 6,5 одсто за период од шест мјесеци.

На цитостатицима и лијековима за специфична обољења не очекују се знатније уштеде јер се ови лијекови набављају посредством тендера, гдје се већ бира најнижа цијена, те би, уколико би се примјењивао нови Правилник, дошло и до повећања цијена већег броја ових лијекова, јер су знатно скупљи у земљама региона.

У саопштењу Фонд наводи да је дозвољена највиша цијена појединих цитостатика према новом Правилнику вишеструко већа од досадашњих цијена, али то не значи да ће се садашња цијена ових лијекова у Српској знатније мијењати и повећавати, јер је ријеч само о дозвољеном горњем лимиту.

И у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ наводе да се анализе ефеката Правилника, који је ступио на снагу у јануару, могу се очекивати тек крајем године, када примјена заживи на свим нивоима.

Примјеном Правилника почело је регулисање и уједначавање цијена лијекова на територији БиХ тако да су први пут објављене максимално дозвољене велепродајне цијене лијекова израчунате према критеријумима дефинисаним у Правилнику.

Од марта носиоци дозволе за стављење лијека у промет имали су рок од 60 дана, односно до 5. маја, да Агенцији доставе приједлоге велепродајних цијена лијекова који имају дозволу за стављање лијека у промет и имају режим издавања на рецепт, без обзира на то да ли се користе у здравственим установама или се пацијентима издају у апотекама, у складу са одредбама Правилника.

Агенција је имала рок од 30 дана да након тога на својој званичној интернет страници објави максималне велепродајне цијене лијекова за тржиште БиХ.

Објавом су максималне велепродајне цијене лијекова постале обавезујуће за све носиоце дозволе за стављење лијека у промет и велепродаје.

Велепродаје од 19. маја не смију прометовати са велепродајним цијенама лијекова које су веће од максимално дозвољених које је Агенција објавила, без обзира на то да ли се налазе на листама фондова здравственог осигурања.

За контролу велепродајних цијена надлежан је Инспекторат Агенције, а надлежност Агенције је производња и велепродаја лијекова.

Надлежност ентитета и Одјељења за здравство Брчко дистрикта, односно кантона је малопродаја лијекова. Они у складу са својим надлежностима врше ревизију и нивелацију цијена са листи лијекова обавезног здравственог осигурања у БиХ, а чија је цијена већа од максимално дозвољених Правилником.

На ентитетском нивоу врше се и нивелације цијена које су биле предмет набавке посредством тендера, а које су биле веће од максимално дозвољених Правилником.

Извор: Срна