latinica  ћирилица
15/06/2017 |  09:56 ⇒ 12:41 | Аутор: РТРС

Путин: САД и Европска унија створиле кризу у Украјини

Руски предсједник Владимир Путин рекао је да је америчка ЦИА са посебном пажњом пратила догађаје у Украјини 2014. године, те да су Европа и САД распиривале незадовољство у тој земљи и подржале државни удар због сопствених економских инетреса.
Оливер Стоун и Владимир Путин (Фото: Komandir/Courtesy of SHOWTIME) -
Оливер Стоун и Владимир Путин (Фото: Komandir/Courtesy of SHOWTIME)

 "Ми смо 17 година водили преговоре са ЕУ о условима придруживања Русије Свјетској трговинској организацији. И одједном нам објављују да Украјина и ЕУ потписују међусобни споразум о асоцијацији, потпуно отварајући украјинско тржиште. Тако би ЕУ ушла са свом својом робом на нашу територију без икаквих преговора, упркос постигнутим договорима током 17-годишњих преговора о придруживању Свјетској трговинској организацији", рекао је Путин у интервјуу америчком режисеру Оливеру Стоуну, у трећем делу документарног филма који је приказан на каналу "Шоутајм".

Говорећи о прикључивању Крима Русији 2014. године, Путин је скренуо пажњу да је то био избор Кримљана.

"Ми нисмо одлучили да прикључимо Крим. Парламент који је изабран по украјинском закону, апсолутно легитимни парламент Крима, расписао је референдум. Парламент је изгласао убједљивом већином гласова улазак у састав Русије“, рекао је руски предсједник.

Путин је испричао да Русија одлично зна да је сиријско руководствое направило неке грешке у изградњи односа унутар земље. Нагласио је да је прије доношења одлуке о почетку руске операције у Сирији одржан разговор са Асадом који је навео да је спреман не само на дијалог са опозицијом, укључујући и наоружану опозицију, већ је спреман на дијалог о новом уставу. Рекао је да ће Русија подржавати сунитске групе које су спремне да ратују против Исламске државе и Нусра фронта.

Извор: Независне новине