latinica  ћирилица
15/06/2017 |  08:46 ⇒ 09:06 | Аутор: РТРС

Симић: Српска листа може блокирати штетне иницијативе

Српска листа, која је освојила 10 мјеста у парламенту самопроглашеног Косова, обезбиједила је више него довољан број посланика за блокирање политичких иницијатива које би биле штетне за Србе на Косову и Метохији, рекао је носилац Српске листе Славко Симић.
Славко Симић - Фото: ТАНЈУГ
Славко СимићФото: ТАНЈУГ

Симић је навео да Српска листа на може да бира саговорнике, али да може у разговорима са албанским представницима, ко год они били, да инсистира на стварима од интереса за српски народ.

- Српска листа неће трговати интересима свог народа, па ко год жели да разговара, зна гдје може да нас пронађе - каже Симић за Блиц.

На питање да ли је прихватљивији лидер Самоопредјељења Аљбин Курти или Рамуш Харадинај, он је истакао да су обојица претходних година слала негативне поруке Србима на Космету и чак оспоравала значај дијалога, доводећи у питање и формирање Заједнице српских општина.

- Видјећемо какви су капацитети једног и другог да прихвате политичку реалност и постојање једног снажног и монолитног политичког блока Срба у приштинским иниституцијама - нагласио је Симић.

Говорећи о начину на који би Српска листа могла да сарађује са Владом Аљбина Куртија, Беџета Пацолија и Исе Мустафе, Симић је рекао да српски народ и није могао да утиче на то ко ће представљати албански народ.

- Ми бисмо наравно вољели да за саговорнике имамо умјереније политичке странке које не стварају свој политички идентитет на анимозитету према Србији и Србима - додао је Симић.

Српска листа ће, каже Симић, у сваком случају наставити да се искрено залаже за дијалог Београда и Приштине, побољшање односа Срба и Албанаца и бољу социоекономску ситуацију на Космету.

- То је за почетак довољан оквир за конструктиван разговор са било ким - сматра Симић.

Извор: СРНА