latinica  ћирилица
14/06/2017 |  22:49 | Аутор: РТРС

196 демократских посланика поднијело тужбу против Трампа

Готово двјесто демократских посланика у Конгресу поднијело је у сриједу тужбу против Доналда Трампа оптужујући га да је предсједничку дужност искористио за стицање финансијске користи из иностранства.
Доналд Трамп, предсједник САД-а (фото:  AP Photo/ Pablo Martinez Monsivais) -
Доналд Трамп, предсједник САД-а (фото: AP Photo/ Pablo Martinez Monsivais)

Ово је друга тужба подигнута ове седмице против америчког предсједника под истим наводима, пошто су савезна држава Мериленд и пријестоница Вашингтон слично поступиле у понедјељак оптуживши га да је преко свог пословног царства примао уплате страних влада.

Овај пут се удружило 30 сенатора и 166 конгресника, сви одреда демократи. Бијела кућа ће, сасвим сигурно, њихову тужбу оцијенити као политичку.

Ове судске тужбе се темеље на "клаузули о наградама", одредби америчког устава којом се сваком државном функционеру забрањује да "прихвати било какав дар, награду, дужност и наслов од неког краља, принца или владе у свијету" без одобрења Конгреса.

Они који су покренули ову иницијативу тврде да је предсједник Трамп у сталном сукобу интереса јер се не држи довољно на дистанци од своје компаније коју је предао синовима.

Тужиоци истичу да су стране делегације често одсједале у Трампову хотелу у Вашингтону и да су стране владе куповале и унајмљивале канцеларије које је градила Трампова групација.

Овакве тужбе су ријеткост у америчком судству и стручњаци су подијељеног мишљења у вези с њиховим шансама за успјех. Ако их суд прихвати, почеће дуга правна битка у којој ће адвокати посланика тражити од Трампа порезне пријаве које досад није хтио објавити.

Извор: Независне новине, Хина