latinica  ћирилица
14/06/2017 |  19:30 | Аутор: РТРС

Чепурин: У слози са Србијом ка пријатељству са Истоком и Западом

Руски амбасадор у Београду Александар Чепурин поручио је данас да је стратешки циљ Русије да осигура безбједност у пријатељству са Истоком и Западом, и да ће ка том циљу ићи у пријатељству и слози са Србијом.
Александар Чепурин - Фото: ТАНЈУГ
Александар ЧепуринФото: ТАНЈУГ

Чепурин је на пријему поводом прославе руског државног празника - Дана Русије, коме је присуствовао и предсједник Србије Александар Вучић, истакао да се Русија залаже за цјеловиту и просперитетну Србију и миран Балкан.

"Нигдје сами народи не знају за русофобију, ксенофобију, антисемитизам. Те фобије намећу елите. На срећу, у Србији нема такве подјеле између народа и елите", рекао је Чепурин.

Руски амбасадор је на пријему у Амбасади Руске Федерације уручио Вучићу, како је напоменуо, симболичан поклон поводом празника - челични жостовски послужавник са осликаним цвијећем.

"Пожелимо предсједнику да на овом челичном послужавнику са цвијећем пажљиво држи добре односе између наших земаља", поручио је Чепурин.

Пријему су присуствовали и Његова светост патријарх српски Иринеј, министри у Влади Србије - Зорана Михајловић, Александар Вулин и Александар Антић, начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић и народни посланици.

Међу присутнима су били и градоначелник Јагодине Драган Марковић Палма, предсједник Српске радикалне странке Војислав Шешељ, лидери "Двери" Бошко Обрадовић и Српске народне партије Ненад Поповић, представници дипломатског кора и јавног и културног живота Србије.

Дан Русије слави се сваке године од 1994. године на дан усвајања Декларације о државном суверенитету Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Републике /РСФСР/ од 12. јуна 1990. године.

Дан усвајања Декларације је почетак формирања руске државности засноване на принципима уставног федерализма, једнакости и партнерства.

Извор: СРНА