latinica  ћирилица
14/06/2017 |  17:10 ⇒ 17:34 | Аутор: РТРС

Пројекат "ЦЕБ два" - Стамбено рјешење за најугроженије

Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш рекао је да је Пројекат затварања колективних центара и алтернативних смјештаја путем осигурања јавних стамбених рјешења /ЦЕБ два/ један од најхуманијих пројеката који се реализују на овим просторима, јер ће њиме бити обезбијеђена трајна стамбена рјешења за најугроженије категорије становништва.
Бањалука - Чордаш- Ериксон - Фото: СРНА
Бањалука - Чордаш- ЕриксонФото: СРНА

Он се данас у Бањалуци током радне посјете новоименованог представника УНХЦР-а за БиХ Ен Кристин Ериксон посебно осврнуо на лица која треба да се смјесте у Геријатријској установи у Дервенти и Дому пензионера у Добоју, које се раде у оквиру овог пројекта.

Чордаш је у разговору истакао и проблеме у реализацији пројекта "ЦЕБ два" у вези са плаћањем ПДВ-а, наводи се у саопштењу из ресорног министарства.

Он је истакао да је ресорно министарство до сада имало добру сарадњу са УНХЦР-ом у БиХ, посебно нагласивши подршку ове институције у реализацији Регионалног програма стамбеног збрињавања /РСП/, додајући да ова сарадња треба да буде настављена и у наредном периоду.

Ериксонова је рекла да ће настојати да пружи подршку ресорном министарству у рјешавању проблема у вези са реализацијом пројекта "ЦЕБ два", управо због структуре корисника који ће њиме бити збринути.

Она се сагласила са Чордашем у вези са значајем пружања подршке пројектима одрживог повратка.

Ериксонова је додала да ће активности УНХЦР-а у наредном периоду бити фокусиране на ову врсту помоћи повратницима, расељеним лицима и избјеглицама, посебно када је ријеч о корисницима Регионалног програма.

Представник УХНЦР-а је најавила затварање канцеларије ове организације у Бањалуци.

Пројектом "ЦЕБ два" планирано је да се осигура 2.600 стамбених јединица у 82 зграде и објекта у 45 општина и градова у БиХ, како би били затворени сви колективни центри у Републици Српској и Брчко дистрикту, те више од 76 одсто колективних центара у федерацији БиХ.

Регионални програм стамбеног збрињавања /РСП/ је заједнички вишегодишњи програм Србије, БиХ, Црне Горе и Хрватске, који има за циљ да обезбиједи трајна стамбена рјешења за око 27.000 најугроженијих избјегличких породица, односно за око 74.000 људи у региону.

Извор: СРНА