latinica  ћирилица
14/06/2017 |  15:06 | Аутор: РТРС

ВСТС БиХ: Извршена анализа одбрана по службеној дужности

Анализа одбрана по службеној дужности од 2011. до 2015. године показала је да 53 одсто осумњичених лица сама бирају браниоце, а да их у 36 одсто случајева додјељују судије, рекла је данас потпредсједник Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ Ружица Јукић.
ВСТС - Фото: РТРС
ВСТСФото: РТРС

Јукићева је навела да је мали постотак судија који су директно у више наврата бирали само једног браниоца, што ће бити у фокусу даље анализе.

"ВСТС ће тражити да до краја мјесеца буде урађена комплетна анализа коју ће доставити адвокатским коморама у Републици Српској и Федерацији БиХ да и оне дају мишљење о овом питању", рекла је Јукићева новинарима у паузи сједнице Савјета.

Она је навела да је ријеч о систему који је потребно законски уредити, јер ВСТС не може ријешити гласине које до њих допиру а односе се на то да ли је осумњичени сам одабрао браниоца или му је то неко препоручио у притвору или судској полицији.

"То треба ријешити у парламенту гдје се доносе закони", напоменула је Јукићева.

Према њеним ријечима, анализе упоредних законодавстава показале су да све богатије земље воде рачуна о начину трошења буџетских средстава, док је БиХ заказала јер се по питању одбране троше огромна буџетска средства.

"ВСТС има модул за праћење одбране по службеној дужности који је `избацио` судије који су постављали браниоце. Сваки судија који је фаворизовао једног браниоца треба да одговори зашто је то учинио. Пред Дисциплинском канцеларијом ВСТС-а наћи ће се сваки судија који је у току године једном браниоцу дао већи број предмета у односу на друге, да би се утврдило да ли је то било основано", рекла је Јукићева.

Она је рекла да у закону треба промијенити ставку која омогућава да адвокат кога је изабрао оптужени постане бранилац по службеној дужности, јер то представља злоупотребу права.

Члан ВСТС-а Амила Мимица Куносић, током данашње расправе о овом питању, навела је да се ред почео заводити у локалним судовима јер је Адвокатска комора Федерације БиХ упозорила судове на покретање дисциплинских поступака.

"Федерална комора тражила је од судова податке о броју предмета да би имали увид ко од адвоката учествује у пуно предмета. Ако имамо адвоката који учествује у три или четири предмета дневно, ту нема квалитетне одбране", рекла је Куносићева.

Члан ВСТС-а Јадранка Ивановић сматра да систем мора бити успостављен једнообразно на свим судским инстанцама и да грађани имају право знати како и гдје се троши њихов новац.

"Успостављање једнаке заступљености адвоката је неопходно, али то мора бити цјеловит предмет на свим судовима у БиХ", рекла је Ивановићева.

Члан ВСТС-а Горан Незировић сматра да је кључ рјешења проблема у рукама Министарства правде и оно мора измијенити прописе који регулишу постављање одбрана по службеној дужности.

Члан ВСТС-а Махмут Шврака сматра да законски прописи омогућавају девијантна понашања приликом избора адвоката по службеној дужности, те додао да никакви дисциплински поступци против судија неће ријешити овај проблем.

На почетку данашње сједнице, на приједлог Јукићеве, са дневног реда је без образложења скинута тачка према којој су чланови Савјета требали да разматрају нападе медија на предсједника и потпредсједнике ВСТС-а, који имају политичку позадину.

Извор: СРНА