latinica  ћирилица
14/06/2017 |  14:40 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Крајишник позвао руководство СДС-а на састанак са Првом Српском демократском странком

Предсједник Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" Момчило Крајишник позвао је данас актуелно руководство СДС-а да одржи састанак са Иницијативним одбором Прве Српске демократске странке, нађе компромис и избјегне нови раскол.
Момчило Крајишник - Фото: РТРС
Момчило КрајишникФото: РТРС

Крајишник у отвореном писму СДС-у наводи да то што данас сви чланови Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" нису чланови СДС-а представља посљедицу политичког плурализма који је заживио у пуном капацитету послије завршетка рата.

"Од улоге коју је СДС тада имала остале су само успомене. На то су утицали објективни и субјективни фактори који су заједнички утицали да странка изгуби улогу неприкосновеног субјекта државотворности на политичком пољу Републике Српске и БиХ", навео је Крајишник.

Он је подсјетио да је централну улогу у том процесу имала неколицина високих представника ЕУ, посебно британски дипломата Педи Ешдаун, али и погубан раскол између утемељивача странке и њихових насљедника.

"Од свог оснивања `Ствараоци Републике Српске` су у више наврата покушавали да помире ове двије супротстављене стране. Нажалост, у томе нисмо успјели. Чак је дошло и до удаљавања једних од других", истиче Крајишник.

Он напомиње да је Асоцијација у неким моментима неоправдано проглашавана за политичког ривала или противника актуелном СДС-у.

"Кулминација несагласности старих искусних чланова странке и оних који се сматрају младим, а за које ови први сматрају да су затворили `врата ` странке, десила се 11. јуна када је група оснивача странке одржала састанак Иницијативног одбора на Палама и одлучила да реактивирају странку коју су створили", наглашава Крајишник.

Он каже да су се слиједом идеје чланови Иницијативног одбора одлучили да странка коју желе да региструју носи назив Прва.

"Урадили су то јер су подједнако забринути за судбину Републике и странке које су створили. Спремни су били да одмах донесу одлуку о реактивирању странке, али тачан датум одржавања Скупштине странке није одређен више због стицаја околности, а мање због моје молбе да са том одлуком сачекају", наводи Крајишник.

Он сматра да су врло опасне изјаве неколицине функционера актуелног СДС-а да имплицитно подржавају одлуку Иницијативног одбора.

"Стиче се утисак да желе да се то деси како би се трајно ријешили притиска који се на њих врши и критика који се чују на рачун њиховог рада. Ако је то тачно, то није добро јер послије завршетка рата из СДС-а су настале `Чавићева`, `Калинићева`, Стевандићева`, `Поповићева`, `Дуњићева` и низ других група које су или постале дио неке странке или су се политички пасивизирали", наводи Крајишник.

Да би зауставили нестанак СДС-а или најблаже да би спријечили даљи пад, указује Крајишник, сви чланови странке и они активни и они којима је онемогућено да учествују у политичком животу морају да се удруже и нађу рјешење "из главе свеколиког српског народа" да би се странка "уздигла и добила стари сјај и улогу која јој припада".

Крајишник је изразио увјерење да ће позив прихватити обје стране јер она, која то не уради, мора бити свјесна да ће понијети историјску одговорност за посљедице које ће услиједити.

Извор: СРНА