latinica  ћирилица
14/06/2017 |  14:07 ⇒ 14:31 | Аутор: РТРС

Ојачати производњу хране без ГМО

Производњу генетски немодификоване хране потребно је у БиХ правно дефинисати јер потрошачи тренутно не могу сазнати да ли су производи добијени од животиње која је у исхрани користила генетски модификоване производе, рекао је замјеник директора Агенције за безбједност хране БиХ Драган Брењо.

Он каже да је ово потребно да би потрошачи били сигурни у ознаку без генетски модификованих организама која стоји на декларацији.

- То се прије свега односи на производе животињског поријекла, као што су јаја, млијеко и месо, јер према тренутно важећој легислативи ЕУ у БиХ нема начина да се сазна да ли су ови производи добијени од животиње која је у исхрани користила генетски модификоване производе - појаснио је Брењо у Привредној комори Бањалука, гдје су данас представљене новоусвојене смјернице за производњу, означавање и контролу производње хране без ГМО.

Он очекује да ће прехрамбена индустрија убрзо препознати свој интерес у овим активностима, те да ће се већ од јесени ући у први процес сертификације без ГМО производа на тржишту БиХ.

Брењо је истакао да је ова ознака производа необавезна, али да они који желе да њихов производ има ознаку, морају да прођу сву потребну процедуру и инспекцијски надзор.

Он каже да су истраживања показала да потрошачи у БиХ не желе да једу генетски модификовану храну, те је доношењем стандарда и смјерница направљена процедура на који начин се производи без ГМО могу означавати и сертификовати.

- Надамо се да ће компаније из прехрамбене индустрије препознати ову додатну ознаку и кренути у процес сертификовања које ће потрошачима дати сигурност да ти производи нису имали додира са генетски модификованим организмима - навео је Брењо.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је да ресорно министарство од почетка подржава ове активности, те навео да је у подунавској регији БиХ прва усвојила ове смјернице с циљем јачања економски одрживе, те еколошки и социјално прихватљиве производње генетски немодификоване хране.

- Данашња конференција је завршетак процеса усаглашавања стандарда и смјерница за означавање и контролу прехрамбених производа без ГМО, али и почетак примјене тих стандарда - рекао је Пашалић новинарима прије почетка иницијалне конференције новоусвојених смјерница за означавање и контролу прехрамбених производа у БиХ без ГМО.

Пашалић каже да у бањалучкој регији има много заинтересованих произвођача који желе да примијене ове стандарде и да сертификују своје производе, али и потрошача који су спремни да купе такав производ.

Он је истакао да ће ресорно министарство анимирати своје пољопривредне произвођаче, како би приступили овом послу, али и компаније које се баве прерадом пољопривредних производа.

- Усвојићемо смјернице које су договорене и које је усвојила Агенција за безбједност хране БиХ, с тим да је потребно усагласити одређене законе, прије свега Закон о генетички модификованим организмима Републике Српске - додао је Пашалић.

Он очекује да до краја године Закон прође парламентарну процедуру.

- Циљ нам је да Република Српска има закон о генетски модификованим организмима који је у највећој мјери усаглашен са сличним законима у ЕУ - нагласио је Пашалић.

Представник Агенције за животну средину Аустрије Хелмут Гаугич каже да су у Аустрији људи веома заинтересовани за храну која је произведена без ГМО, те да се у продавницама може наћи више од 2.400 таквих производа.

Извор: СРНА