latinica  ћирилица
14/06/2017 |  11:29 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

Вучић открио споменик војнику погинулом на Кошарама (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић открио је у Дебељачи споменик једном од погинулих војника на Кошарама 1999. године, Тибору Церни.
Кошаре - Вучић на помену - Фото: РТРС
Кошаре - Вучић на поменуФото: РТРС

Тибор Церна својевољно је устао иза заклона и дозволио да га погоди непријатељски снајпер, како би га његови саборци открили, елиминисали и извукли се из обруча. Његове посљедње ријечи: “За ову земљу вриједи умријети” уклесане су на споменик који је открио предсједник Србије заједно са Тиборовом мајком.

"Није могуће рећи колики је дуг према страдалом Церни, јер је погинуо у 21. години и зато што је, како је рекао, имао 20 милиона неостварених могућности, снова, планова, које је положио за све нас. Стао је пред метак и изговорио највећу реченицу тог малог, прљавог и неописиво страшног рата који нам је агресор наметнуо. Рекао је 'За ову земљу вреди умрети' и урадио је то, умро је за своју земљу и свакога од нас", рекао је Вучић.

Током битке за караулу Кошаре погинуло је 108 војника. У караули је било стотинак војника који су пружили отпор ОВК, албанској армији, и авијацији НАТО-а. Због сталних диверзија помоћ војске југославије стигла је тек данима касније. Српска војска успјела је спријечити пресијецање комуникације Ђаковица-Призрен и копнену инвазију на Космет.

"Никада не смијемо заборавите хероје, мајке, породице, инвалиде, који су оставили дијелове тијела на врлетима Проклетија и српске ратнике, који се нису освртали према сили која их нападај већ према светињи коју бране. Знали су да је иза њих Пећка патријаршија, Високи Дечани, њихове мајке и сестре", рекао је Војислав Вукашиновић, борац са Кошара

Погинулим борцима са Кошара биће додијељен посебан орден, а добиће и централно спомен обиљежје како би се заувијек сачувало сјећање на, како је рекао предсједник Србије, 108 величанствених са Кошара. Додао је и да никада толико много нас није дуговало толико много тако малом броју људи.