latinica  ћирилица
14/06/2017 |  11:18 ⇒ 12:59 | Аутор: РТРС

Требиње: Међународна ликовна колонија "Коло" (ВИДЕО)

Изложбом радова Хаџи Бранка Никитовића из Вишеграда и Василева Ничеа из Струмице, у Музеју Херцеговине отворена је друга Међународна ликовна колонија „Коло“ која ће у Требињу трајати седам дана.
Требиње - изложба слика - Фото: РТРС
Требиње - изложба сликаФото: РТРС

Осим Музеја Херцеговине, који ове године слави јубилеј - 65 година постојања, у организацију колоније укључило се и Удружење ликовних умјетника источне Херцеговине “Милорад Ћоровић“.

Иако је ријеч о двојици потпуно различитих сликара и умјетничких праваца, акварели Ћуприје на Дрини, као вјечита инспирација Хаџи Бранка Никитовића, поручују да мостови треба да спајају, а не раздвајају обале и људе.

- Ја видим и поручујем да је ту сада један мост између мене и Васиљева, али и исвих учесника друге Међународне колоније у Требињу. Волио бих да сви чују да причамо о мостовима, који су нам потребнији него икада, каже академски сликар Хаџи Бранко Никитовић.

Радови македонског умјетника Василева Ничеа су цртежи, акварели и пастел. Претежно се ради о мотивима женских фигура и пејзажа.

- Очекујем да се моји радови прије свега свиђају публици, а ли и да овдје направим фина умјетничка дјела, истакао је Ниче.

На овој колонији учествоваће 25 умјетника из БиХ, Србије Црне Горе, Македоније, Хрватске и Бугарске.

Током седмодневног дружења планирани су бројни пратећи програми,о д изложби, ликовних радионица, модних ревија, до концерата.

Радионица за малишане из Удружења дјеце и родитеља са посебним потребама „Сунце нам је заједничко“ биће хуманиратног карактера.

- Сваки умјетник ће један рад посветити једном дјетету из Удружења. Биће продајног карактера, неће бити велике цијене, али сав приход биће намјењене дјеци из тог Удружења, навео је Дражен Милић, селектор Међународне ликовне колоније „Коло“.

Слике које буду настале на ликовној колонији, остаће као поклон граду Требињу, у трајном власништву Музеја Херцеговине.