latinica  ћирилица
14/06/2017 |  11:12 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Одбор НСРС утврдио- Усвојити закон о амнестији

У Републици Српској потребно је усвојити закон о амнестији, будући да је посљедњи акт амнестије донесен прије 12 година, закључили су данас чланови Одбора Народне скупштине за представке, приједлоге и друштвени надзор, представници Министарства правде Српске и шефови скупштинских посланичких клубова.
Одбор- Усвојити закон о амнестији - Фото: СРНА
Одбор- Усвојити закон о амнестијиФото: СРНА

На састанку у Бањалуци констатовано је да би овим законом требало прецизно бити утврђено која осуђена лица немају право на амнестију, као што су осуђена на казне затвора од 30 до 40 година, за кривична дјела силовања, обљубе над немоћним лицима, полног насиља над дјететом, злоупотребе службеног положаја, производње и промета опојних дрога и друга тешка кривчна дјела, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, који је присуствовао састанку, истакао је да је ријеч о хуманој идеји и акту милости којим би највиши законодавни огран требало да прецизно дефинише ко заслужује опрост дијела казне, водећи при томе посебну пажњу о жртвама.

Он је нагласио да је потребно тачно дефинисати која кривична дијела никако не смију бити амнестирана.

Чубриловић је рекао да је, уколико посланички клубови желе да закон иде у хитној процедури, потребно да Министарство правде Републике Српске приједлог овог законског акта припреми до 4. јула да би се нашао на дневном реду јулске скупштинске сједнице.

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић сагласан је да је усвајање овог закона у Републици Српској потребно, док је помоћник министра правде за извршење кривичних санкција Перо Дуњић рекао да би се закон односио само на лица којима су судили судови Републике Српске.

- Овај закон се не би односио на 125 лица којима је казне изрекао Суд БиХ и 18 лица које је осудио Суд Брчко диктрикта, а налазе се на издржавању казне у казнено-поправним заводима у Републици Српској - рекао је Дуњић и напоменуо да је Министарство правде Српске спремно да упути приједлог за доношење закона о амнестији и Министарству правде БиХ да би сличан закон био донесен и нивоу БиХ.

Предсједник скупштинског Одбора за представке, приједлоге и друштвени надзор Слободан Протић рекао је да су чланови Одбора у протеклом периоду посјетили осуђена лица на издржавању казни у казнено-поправним заводима у Фочи, Бањалуци, Зеници и Мостару, гдје су се увјерили да дио проблема са којима се суочава цијело друштво проистиче из чињенице да закон о амнестији није донесен већ 12 година.

Омбудсман БиХ из реда српског народа Љубинко Митровић каже да је ова институција, чији задатак је заштита људских права, спремна да се активно укључи у дефинисање облика амнестије и помогне израду законског рјешења, те да предложи да се на свим нивоима власти у БиХ покрене иницијатива за доношење сличног закона, наводи се у саопштењу.

Извор: СРНА